OPSADNO STANJE U USTANIČKOJ ZAVRŠENO, POLICIJE  BILO KAO DA TERORISTE IZBACUJU! Iseljenje izbeglica odloženo  ZA SAD! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Espreso

dokle?

OPSADNO STANJE U USTANIČKOJ ZAVRŠENO, POLICIJE BILO KAO DA TERORISTE IZBACUJU! Iseljenje izbeglica odloženo ZA SAD! (FOTO) (VIDEO)

Iseljenje Midoraga Stevića je odloženo

Objavljeno: 11:56h

Nova "tura" prinudnih iseljenja iz Ustaničke 244g. u slučaju u kome službe zadužene za izbeglice iseljavaju izbeglice, najavljena su za period od 23. jula do 10. avgusta.

Stanari 11 stanova u zgradi u Ustaničkoj ulici broj 244, uglavnom izbeglice iz bivše SFRJ, i raseljeni sa Kosova, dobili su rešenja da se isele, a stanovi u kojima žive dodeljeni su izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su na konkursu Komesarijata za izbeglice sakupile više bodova.

Juče je trebalo da bude iseljen Dejan Lazović, koji je 1999. godine izbegao iz Peći, ali složni građani su to sprečili. Na konkursu Komeserijata stan u kome živi Lazović dodeljen je Mihailu i Anki Oluić, izbeglicama Iz Hrvatske.

Kako javlja naš reporter, nakon višesatne drame, iseljenje gospodina Miodraga Stevića iz Kosova polja odloženo je za 15. avgust, dok je iseljenje ostalih porodica nastavlja u četvrtak od 5 časova.

Policija je počela da hapsi aktiviste!

foto: Espreso

Do sad je privedeno već sedam građana.

Kako su naveli, plan je da svaki drugi dan isele po jednu porodicu.

Danas se borba nastavlja. Građani su se i jutros organizovali da spreče nova iseljenja, a kako javlja naša reporter sa lica mesta, ispred zgrade su prisutne jake policijske snage. Danas je planirano iseljenje Miodraga Stevića iz Kosova polja.

foto: Espreso

Trenutno se na Konjarniku odigrava prava drama. Naime, gospodin Stević nije dozvoljavao iszvršiteljima i policiji da uđu u stan, ali kako javlja naš reporeter, oni su provalili i nasilno ušli.

foto: Espreso

Kako javlja reporetr Espresa, Stević je ptpisao privremni ugovor s izvršiteljima, dok policija ispred zgrade pokušava da privede aktiviste.

Aktivisti Združene akcije Krov nad glavom i Kolektivne odbrane stanara, kao i građani, probili su jedan od kordona policije i uspeli da se okupe na samom ulazu u zgradu, kako bi sprečili izvršitelja nameri da ih prinudno iseli izbeglice.

foto: Espreso

Pogledajte video:

Za to vreme sami stanari su zabarikadirani u svojim stanovima.

NAPADNUTI AKTIVISTI KOJI SPREČAVAJU ISELJENJE

Građane podržavaju i članovi udruženje Združena akcija Krov nad glavom, a kako su naveli u saopštenju, policija je upotrebila silu protiv njihovih aktivista koji sprečavaju iseljenja 20 izbeglica.

- Jutros u 5 sati policija je blokirala prilaz zgradi u Ustaničkoj ulici, tačnije prilaz zgradi br. 244g, u nameri da obezbedi prolaz izvršitelju da iseli izbeglice među kojima su samohrane majke, invalidi i stara i bolesna lica, navodi se u saopštenju.

foto: Espreso

"Ovaj postupak dešava se samo dan nakon što je Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice u izjavi za medije obećao da niko od izbeglica neće nasilno biti izbačen. U pokušaju da priđu zgradi i solidarišu se sa ugroženim stanarima povređeni su članovi Združene akcije i Kolektivne odbrane stanara" - stoji dalje u saopštenju.

U Komesarijatu kažu da je o kriterijumima za dodelu stanova, odlučivala Uredba o stambenom zbrinjavanju izbeglica, i Zakon o izbeglicama.

Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice obećao je juče da niko neće biti nasilno izbačen na ulicu. Kako je naveo, predmetni stanovi namenjeni isključivo izbeglicama iz bivših republika SFRJ, ali ne i ineterno raseljnim licima sa Kosova i Metohija.

Komesarijat za izbeglice pokušava da, kako su istakli, "oslobodi nelegalno naseljene stanove i u njih usele one kojima po zakonu pripadaju”.

Iseljenja će se vršiti dan za danom, a čak dvadesetoro ljudi se suočava sa životom na ulici, među kojima su samohrane majke, stari i bolesni i ratni veterani sa invaliditetom.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.