VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Romi nepoželjni u beogradskom naselju Ovča!
Foto: Filip Plavčić

problem

VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Romi nepoželjni u beogradskom naselju Ovča!

Sva deca moraju da dobiju šansu za normalno detinjstvo, naglasio je Mihajlović

Objavljeno: 11:43h

Povodom zahteva predsednika Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i inicijativnog odbora lokalne mesne zajednice Ovča, za obustavljanje izgradnje stanova u Ovči za pripadnike romske nacionalne manjine u okviru Projekta "Sagradimo dom zajedno", koji finansira Evropska unija, a realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, u partnerstvu sa Gradom Beogradom, oglasio se predstavnik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prof. Vitomir Mihajlović.

Vitomir Mihajlović zahteva od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije, grada Beograda, Delegacije evropske unije u Srbiji, da osude izjave i postupke lica rumunske nacionalne manjine, kojim se Romima poriče osnovno ljudsko pravo na slobodu nastanjivanja, a koje je garantovano članom 39. Ustava Republike Srbije, jer ne postoje zakonski osnovi da se bilo kom građaninu Srbije zabranjuje boravak ili nastanjivanje u Beogradu ili bilo kom drugom mestu u Republici Srbiji.

Mihajlović, takođe navodi da obezbeđivanjem adekvatnog smeštaja socijalno ugroženim porodicama koji su živeli u „kontejnerskim“ naseljima u Beogradu, ne sprovodi se akcija promene etničke strukture, već se odgovorno rešavaju problemi siromašnih u oblasti stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanje i zapošljavanje.

Asimilacija na koju se pozivaju predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i građani rumunske zajednice u Ovči, koji protestvuju zbog obezbeđivanja stanovanja romskih porodica je proces koji označava utapanje etničke grupe u kontaktu sa drugom uz gubitak osobenosti i samovoljnosti, što ovde svakako nije slučaj.

Mihajlović podseća predstavnike Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i stanovnike naselja Ovča, da dok njihova deca sada imaju krov nad glavom, idu u školu, bezbrižno se igraju, deca socijalno ugroženih porodica žive u surovim i nehumanim uslovima, gladna, bez struje i vode, bez budućnosti. Sva deca moraju da dobiju šansu za normalno detinjstvo. Svi građani Beograda su jednaki pred Zakonom i nezamislivo je da jedna nacionalna manjina osporava ostvarivanja prava drugoj nacionalnoj manjini.

Ovaj projekat se ne sastoji samo od stambenog zbrinjavanja, već sadrži i programe zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i uopšte poboljšanje njihovog celokupnog načina života, potpune socijalizacije i sistemsku integraciju.

Romska nacionalna zajednica podržava projekat "Sagradimo dom zajedno" koji finansira Delegacija evropske unije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS, u partnerstvu sa Gradom Beogradom i sve napore koji se ulažu u poboljšanju ukupne situacije stanovnika neformalnih naselja, u skladu sa strategijama i javnim politikama koje se sprovode u Republici Srbiji, sa ciljem poboljšanja položaja Roma.

Mihajlović je na kraju apelovao na gradske vlasti u gradu Beogradu da dosledno deluju u skladu sa principima strateških dokumenata koji trenutno definišu okvir politika socijalne inkluzije Roma u Srbiji, uključujući Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016-2025 godine, Akcioni plan za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i druge relevantne Zakone i Strategije Republike Srbije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.