SRPSKI NACIONALNI UKUSI! U ovoj BG poslastičarnici probali smo DOMAĆI SLADOLED OD AJVARA, KAČKAVALJA, VINA I DOMAĆE ŠLJIVOVICE! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

kvalitet ispred svega!

SRPSKI NACIONALNI UKUSI! U ovoj BG poslastičarnici probali smo DOMAĆI SLADOLED OD AJVARA, KAČKAVALJA, VINA I DOMAĆE ŠLJIVOVICE! (FOTO)

- Za ovog majstora, sladoled od drenjina, mušmula, šljiva madžarki i kruški karamanki, od ajvara i pirotskog kačkavalja do sorbeta od tamjanike i šljivovice, nisu nikakva nepoznanica..

Objavljeno: 20:48h
Jelena Jovanović

Veroljub Šobić, poslastičar iz Beograda već dugi niz godina pravi sladolede koji verno oslikavaju svaki ukus koji stoji u ponudi. U njegovoj poslastičarnici koju je kako kaže, nazvao neobično "Poslastičarnica" možete probati najneobičnije ukuse.

Veroljub Šobić, majstor za sladolede
Veroljub Šobić, majstor za sladolede foto: Filip Plavčić

Sve što zamislite, ovaj čovek može da vam napravi. On je perfekcionista, i kako kaže, devica u horoskopu, pa ne treba da nas čudi njegov perfekcionizam i želja za originalnišću.

Svoj lokal je želeo malo da "sakrije" jer je namenjen za one koji mogu da "osete" kvalitet. Iako je to izvesna doza drskosti sa njegove strane, kako kaže, nije "džabe" posvetio život ovoj vrsti "umetnosti".

Poslastičarnica, Beograd
Poslastičarnica, Beograd foto: Filip Plavčić

Želeo sam da imam i vodim srpsku poslastičarnicu, o njoj sam maštao još za vreme mog boravka u Italiji. Od njihovih čuvenih majstora počeo sam da "učim" zanat. Sada pravim sladoled za Italijansku ambasadu, a njihov ambasador često svrati na naš sladoled kada se uželi pravog ukusa, objašnjava nam Veroljub i dodaje kako su Italijani u ovom poslu, majstori bez premca.

Veroljub Šobić 'na delu
Veroljub Šobić "na delu" foto: Filip Plavčić

Šobić je još 1991. godine otvorio poslastičarnicu u Novom Sadu, i već tada je rešio da promoviše srpske ukuse uz pomoć italijanske tehnologije. 2015. godine, poslastičarnicu je preselio u Beograd, ali je prvo patentirao način proizvodnje voćnog sladoleda bez ikakvih aditiva što je u ovom poslu, prava nepoznanica.

Poslastičarnica
Poslastičarnica foto: Filip Plavčić

U sorbetima sam količinu voća, umesto propisanih 35 povećao na 40 odsto jer sam veliki protivnik aditiva i moji sladoledi su prirodni. Tačno se zna svaki sastojak, ovde nema hemije i ja neću pristati na manje jer mi profit nije glavni cilj, objašnjava Šobić.

Domaći sladoled
Domaći sladoled foto: Filip Plavčić

Ovaj majstor u kugle sladoleda i sorbeta "stavlja" pravo srpsko voće, povrće, ali i sir, vino, kao i pravu šljivovicu čiji miris može da se oseti čim se "načne" porcija.

Sladoled od šljivovice
Sladoled od šljivovice foto: Filip Plavčić

Kako nam je objasnio, stranci pogotovo uživaju u ukusima Srbije, a često im lično Veroljub pokazuje na Jutjubu voćke i njihovo poreklo koje na kraju "završi" u sladoledu.

Sladoled
Sladoled foto: Filip Plavčić

Za ovog majstora, sladoled od drenjina, mušmula, šljiva madžarki i kruški karamanki, od ajvara i pirotskog kačkavalja do sorbeta od tamjanike, šljivovice, nisu nikakva nepoznanica, a na naše pitanje da li bi mogao da napravi sladoled od jagnjetine, Šobić odgovara, potvrdno.

Sladoled, ajvar
Sladoled, ajvar foto: Filip Plavčić

Mogu da napravim sladoled od čega god poželite. Skoro me je prijatelj zamolio da napravim sladoled od paradajza jer je njegova ćerkica " luda za tim povrćem". Uzeo sam najbolji paradajz, dodao ruzmarin i bosiljak, pravio ga sa ljubavlju i ispalo je odlično. Verujem u energiju i znam da moja ljubav prema ovom poslu doprinosi kvalitetu proizvoda, objašnjava Šobić.

Sladoled od ajvara i kačkavalja
Sladoled od ajvara i kačkavalja foto: Filip Plavčić

Kako nam je napomenuo, njegova supruga Jasmina i on su "jedno biće" i zajedno prave ovaj po mnogima, najbolji slatkiš na svetu.

Šobić o sladoledima
Šobić o sladoledima foto: Filip Plavčić

Supruga i ja smo birali voće za sladolede i odmah smo odlučili da nećemo koristiti bananu, papaju, mango, "passsion fruit" jer je to sve hemija. Gde ste vi videli u Srbiji da rastu banane? Dok one "doputuju" do Srbije, prskaju se više puta hemikalijama kako bi brže sazrele, i zato smo odlučili da koristimo domaće voće. Srbija je puna prelepog voća i mi ćemo to koristiti. Ovde se ne radi o nacionalizmu, već o autentičnosti, objašnjava ovaj "majstor za sladoled" .

Domaći sladoled od lešnika
Domaći sladoled od lešnika foto: Filip Plavčić

On je otišao i korak dalje, pa je razgovarao sa profesorima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kako bi najbolje iskoristio domaće sastojke za svoj sladoled.

Korenti, sladoled
Korenti, sladoled foto: Filip Plavčić

Sada se u našim sladoledima nalazi isključivo suva šljiva madžarka iako je sve teže nalazimo. Drenjine dobijamo sa Kopaonika, kruške karamanku i junsku lepoticu iz Grocke, maline iz više krajeva, mušmule iz Pomoravlja, objašnjava on.

Za kraj je dodao da "ni po koju cenu" neće odustati od kvaliteta i standarda koji je postavio sam sebi. Takođe, ukoliko bi video da se njegova Poslastičarnica pretvara u nešto što ne bi voleo, spreman je da ode daleko u "nedođiju" kako bi počeo ispočetka, čak i po cenu "neuspeha".

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.