DA LI STE OSETILI NESNOSAN SMRAD KOJI SE ŠIRI BEOGRADOM? Svi su se žalili, a evo odakle potiču misteriozni neprijatni mirisi!
Foto: Filip Plavčić

neverovatno

DA LI STE OSETILI NESNOSAN SMRAD KOJI SE ŠIRI BEOGRADOM? Svi su se žalili, a evo odakle potiču misteriozni neprijatni mirisi!

Ko je kriv?

Objavljeno: 23:51h

Beograđani iz obodnih, ali i centralnih gradskih opština, ponovo se poslednjih dana učestalo žale na jake neprijatne mirise. Iako se taj "fenomen" ponavlja godinama, pravog i nedvosmislenog odgovora na pitanje šta ih izaziva i odakle dolaze i dalje nema.

Najviše neprijatnosti, sudeći po prijavama Beograđana, imaju stanovnici Mirijeva, Višnjice, Karaburme, Dorćola, centra grada, ali i Zemuna, Batajnice, Surčina i Novog Beograda.

Građani zbog ovog problema pozivaju i "Beokom servis", ali i drugim nadležnim ustanovama, ali je pitanje da li se radi o istom izvoru neprijatnih mirisa ili više njih i dalje nejasno.

Na listi "krivaca" su vazdušni pritisak u kombinaciji sa kanalizacijom u centralnim delovima grada ili niskim vodostajem Dunava i Save u naseljima oko reka, kao i divlje deponije i otpaci po celom gradu u kombinaciji sa visokim temperaturama, a prstom se upire i na đubrenje njiva, odakle se navodno šire neprijatni mirisi pre svega do Batajnice i Zemuna, pa i do Novog Beograda.

Đubre pored puta
Đubre pored puta foto: Zorana Jevtić

Moguće je da se zbog promene atmosferskog pritiska osećao miris kanalizacije - rekli su nedavno iz "Beokom servisa".

Osim kanalizacije, često se sumnja i na njive i farme na obodima grada, odakle vetar raznosi neprijatne mirise. Sugrađani kao potencijalni uzrok navode i veliku zagađenost Dunava oko Ade Huje, a često se kao problem pominje i Mirijevski potok, u koji se ispušta kanalizacija.

Ta pojava je uobičajena za ovo doba godine. Recimo, kada Mirijevski potok malo presuši oseća se smrad, mada on i inače neprijatno miriše u nekim delovima grada. Iz šahtova može da dopire jači miris, ali najčešće dolazi sa poljoprivrednih površina, odnosno sada je sezona đubrenja njiva. Mi na takve stvari ne možemo da utičemo, a dešava se da ljudi zovu i prijavljuju - rekli su za "Blic" iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Divlje deponije
Divlje deponije foto: Dragan Kadić

Takođe, i divlje deponije, konstantno "niču" na raznim gradskim lokacijama. Pre nekoliko meseci otkrivena je i jedna nadomak samog Kalemegdana, u Pariskoj ulici. Neprijatan miris sa njih pojačava se kada se poveća spoljna temperatura, ali i kada posle pljuskova usledi vrućina i dođe do naglog isparavanja.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.