SVEČANO OTVARANJE NARODNOG MUZEJA: Spektakl u Beogradu, obratila se i premijerka Ana Brnabić!
Foto: Dragana Udovčić

SPEKTAKL NA TRGU REPUBLIKE

SVEČANO OTVARANJE NARODNOG MUZEJA: Spektakl u Beogradu, obratila se i premijerka Ana Brnabić!

Narodni muzej u Beogradu počinje sa radom. Svečano otvaranje održano je s početkom u 21h

Objavljeno: 23:15h

Otvoren je Narodni muzej u Beogradu, a ceo događaj mogli ste da pratite uz Espreso.co.rs i Kurir.rs.

21:57h: Obratila se premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Printscreen/Kurir.tv

- Dve najznačajnije kulturne insituaciju bile su zatvorene i zapuštene,ali to je sada iza nas. Danas pravimo važan korak u budunosti i kulturu stavljamo na mesto kojem pripada.

Premijerka Srbije je rekla da je Srbija društvo koje ceni stvaralaštvo i kreativnost i da ulaganje u Narodni muzej nije kraj ulaganja Vlade Srbije u kulturu.

- Mi naše poslove koje započinjemo završavamo. Narodnom muzeju treba da se vraćamo i da ga zajedno čuvamo i u njega ulažemo. Danas Narodni muzej vraćamo našem narodu", rekla je Brnabić i dodala da muzej treba da služi mladima i da je njima posvećen veliki broj programa i da su "muzeji vazni, jer spajaju pretke i potomke, mladima daju inspiraciju za ono što mogu stvoriti.

Ona je dodala da je na današnji dan, pre godinu dana, stupajući na premijersku funkciju u Skupštini Srbije ovećala da će Vlada Srbije otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

Premijerka je rekla da će Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta i da svi treba da budu ponosni na "vraćanje kulture u fokus".

- Mi moramo jedni druge da podržavamo, da pokažemo i sebi i svetu ko smo - autentična kreativna i misleća nacija. Nardoni muzej je srž naše kulturne tradicije - rekla je Brnabić.

21:48h: Obratio se i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

foto: Printscreen/Kurir tv

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Narodni muzej reće u novi život i da će bioti "putokaz u buramo ovog ili budućeg vremena".

On je ocenio da je kultura Srbije sticajem nesrećnih okolnosti "kultura diskontinuiteta", ali d aje primala i davala uticaje, da je jasno definisana i formatirana, kreativna i vitalna i da Srbija ima razloge da se njome ponosi.

- Ulaganje u kulturu je ulaganje u jednu drzavu. Narednih nekiliko godina naši cikjevi su izgradnja muzeja Grada Beograda, zavrsetak hrama Svetog Save, rekonstrukcija pozorista u vranju. U septembru otvaramo srpski kulturni centar u Pekingu. Srpski jezik ponovo će zažuboriti u svetskim centrima - rekao je Vukosavljević.

On je rekao i da su ulaganja u kulturu u Srbiji ispod jedan odsto, koliko preporučuje Unesko, a da je kultura "beton koji se uliva u temelje jednog društva".

- Kultura je naša hrana i naš život - rekao je Vukosavljević.

21:44: Obratila se direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

foto: Printscreen/Kurir tv

- Ostarili smo zadatak u 21. veku i obnovili najbitniju insitutuciju". Muzej sa otvaranjem dobija novi identitet u čijem je stvaranju učestvovao gospodin Slavomir Stojanović. Zahvaljujemo se predsedniku Republike i Vladi Srbije kao i Ministarstvu kulture.

21:41: Prisutnima se obratio glumac Vladimir Aleksić

foto: Printscreen/Kurir tv

- Veliko mi je zadovoljstvo da pozovem direktorku Bojanu Borić Brešković.

21:25h: Premijerka Ana Brnabić se pojavila i rukovala sa direktorom Narodnog muzeja Bojanom Borić Brešković.

Spektaklu na Trgu Republike prisustvovaće veliki broj državnih zvaničnika, uglednih ličnosti iz sveta kulture i umetnosti. Otvaranju prisustvuje i bivši ministar kulture Ivan Tasovac , a oočekuje se obraćanje premijerke Ane Brnabić.

Oko pola devet zvanice su počele da pristižu, a otvaranju će prisustvovati i princ Aleksandar i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Kako izgleda zgrada najstarije muzejske intistucije u Srbiji, javnost će moći da vidi tokom multimedijalnog programa “Da li se (pre) poznajemo”.

Spektakularno otvaranje i celovečernji program upriličen u Narodnom muzeju, Kurir TV će prenositi uživo na Kurirovoj Fejsbuk stranici, Jutjub kanalu, na našoj veb stranici kao i na Fejsbuk stranici Muzeja.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.