MERILI SMO KOLIKO JE VAZDUH U BEOGRADU ZAGAĐEN: Na Starom gradu je ubedljivo najzagađenije, a evo gde je najzdravije za život! (FOTO)
Foto: Reuter, Espreso.co.rs

neverovatno

MERILI SMO KOLIKO JE VAZDUH U BEOGRADU ZAGAĐEN: Na Starom gradu je ubedljivo najzagađenije, a evo gde je najzdravije za život! (FOTO)

Odlučili smo da proverimo u kojim delovima Beograda je vazduh najzagađeniji

Objavljeno:

Pre nekoliko dana, u medijima se pojavila informacija da je vazduh u Mirijevu najzagađeniji. Ovo je izazvalo veliki paniku među žiteljima ovog naselja.

Ova informacija je ubrzo demantovana od strane Agencije za zaštitu životne sredine. Iako se građani konstantno žale na smrad koji dopire sa deponije u Vinči, Mirijevo ipak nema najzagađeniji vazduh.

Najzagađeniji gradovi u Srbiji su Obrenovac i Smederevo, dok je Beograd označen zelenom i plavom bojom, što znači da je vazduh i više nego čist.

Odlučili smo da proverimo u kojim delovima Beograda je vazduh najzagađeniji.

Instalirali smo aplikaciju za merenje kvaliteta vazduha, i odmah smo testirali kakvog je kvaliteta vazduh u samom centru grada, gde se naša redakcija i nalazi.

Aplikacija pokazuje je vazduh ovde zagađen više nego što se smatra normalnim.

Na opštini Stari grad zagađenost vazduha je najizraženija
Na opštini Stari grad zagađenost vazduha je najizraženija foto: Pintscreen

Izmerili smo kvalitet vazduha i na teritoriji opštine Zemun. Rezultati su pokazali da je i ovde malo veća zagađenost nego što bi trebala da bude.

Zagađenost vazduha u Zemunu
Zagađenost vazduha u Zemunu foto: Printscreen

Iznenađujuće, na Karaburmi je kvalitet vazduha potpuno u normali. Merna jedinica pokazuje broj 24, što je idealno.

Zagađenost vazduha na Karaburmi
Zagađenost vazduha na Karaburmi foto: Printscreen

Proverili smo kvalitet vazduha u centru Zemuna, i ponovo dobili iznenađujući rezultat. Ovoga puta smo dobili da je vazduh dobrog kvaliteta.

Zagađenost vazduha u Zemunu
Zagađenost vazduha u Zemunu foto: Printscreen

Ali znatno drugačija situacija je na Novom Beogradu. Na ovoj lokaciji, vazduh je znatno zagađen. Merna jedinica je pokazala broj 62, što je velika zagađenost.

Zagađenost vazduha na Novom Beogradu
Zagađenost vazduha na Novom Beogradu foto: Printscreen

Što i ne čudi kada je koncentracija vozila na ovoj lokaciji velika.

Prema mišljenju stručnjaka, ova aplikacija Gugla generisana je nekim programima, interpolacijama za indeks CAQI. Međutim, iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da nikakva opasnost po zdravlje građana ne postoji, i da je kvalitet vazduha zadovoljavajući.

Državni automatski monitoring kvaliteta vazduha koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine ima 35 aktivnih stanica širom Srbije, a samo na teritoriji grada Beograda šest i to na Mostaru, Novom Beogradu, Starom gradu, Vračaru, Zelenom brdu na Zvezdari i u centru Obrenovca. Svakodnevno se prate standardne zagađujuće materije od sumpor dioksida, azot dioksida, prizemnog ozona, ugljen monoksida i suspendovane čestice dijametra do 2,5 i 10 mikrometara.

Bonus video: OVO JE PODRUM STRAVE U POŽAREVCU: Živoslav napravio kobnu grešku, uspeo je da dođe do svog auta, ali ga je sačekao UŽAS! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.