Sremska ulica u Beogradu dobija novi izgled! (FOTO)
Foto: Beoinfo

prelepo

Sremska ulica u Beogradu dobija novi izgled! (FOTO)

Svi ulazni pravci u našu najznačajniju pešačku zonu treba da budu uređeni

Objavljeno: 05.06.2018. 16:41h

Tender za uređenje Sremske ulice, kao i spoja ove ulice sa Knez Mihailovom, uskoro će biti raspisan, dok je zamena dotrajalih i polomljenih ploča u Knez Mihailovoj krenula početkom prethodnog meseca, rekao je gradski urbanista Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, svi ulazni pravci u našu najznačajniju pešačku zonu treba da budu uređeni, jer oni su ti koji pozivaju ljude da uđu u nju, a sada na ovom izuzetno važnom mestu vlada popriličan haos.

– Sada ovde imamo kolski ulaz gde su naređani taksisti ili se automobili zaustavljaju privremeno sa upaljena četiri migavca. Zato je napravljeno novo saobraćajno rešenje tako da ulaz u pešačku zonu neće postojati, već će taj deo biti tik uz ulicu i tako će se osloboditi veći deo za pešake. Biće formiran i mali trg, takozvana pjaceta, koja će biti adekvatna visini Palate Albanija i značaju ulaska u Knez Mihailovu ulicu – rekao je Folić.

Sremska ulica
Sremska ulica foto: Beoinfo

On je dodao da je ova tačka značajna upravo zato što je u njoj najgušći pešački saobraćaj.

– Oni koji se upute iz pravca Zelenog venca, a došli su sa Novog Beograda i iz Zemuna, dolaze upravo u ovu tačku i idu ili u Knez Mihailovu, na Terazije ili dalje ka centru. Tuda prolazi osa koja ide od Kalemegdana do Hrama Svetog Save – istakao je gradski urbanista.

Sada je na ovom prostoru delimično omogućen automobilski saobraćaj, a deo je popločan behatonom, ali, kako kaže Folić, uskoro će izgledati drugačije.

– Sve će biti potpuno popločano kamenom, po uzoru na Knez Mihailovu ili Obilićev venac. Biće ostavljen prostor za skulpturu poznatog svetskog umetnika. Sama Sremska biće uređena onako kao što je započeta Birjuzova. Kameni tepisi koji se preklapaju dovodiće pešake do skvera iz kojeg će se račvati putevi ka Knez Mihailovoj i Terazijama. Pravi se, dakle, novi zglob pešačkog saobraćaja, koji će sadržati i umetnost – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će se pešačka zona Maršala Birjuzova sa Sremskom integrisati sa pešačkom zonom Knez Mihailove i Terazijama, a sa druge strane biće povezana kosmajskim prolazom pored garaže.

Bonus video: PLASTIKA ILI PLANETA?

(Espreso.rs/Beoinfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media