Posle CAR:GO taksistima NOVU MUKU zadaje ruski taksi: PUTINOV GUGL STIŽE U SRBIJU, NA POMOLU PRAVI HAOS!
Foto: Printscreen/Instagram/yandex

šta li nam se sprema?

Posle CAR:GO taksistima NOVU MUKU zadaje ruski taksi: PUTINOV GUGL STIŽE U SRBIJU, NA POMOLU PRAVI HAOS!

Navodno će ova kompanija od 5. jula ponuditi svoje usluge građanima Beograda, i to po povoljnijim cenama od tarife domaćih vozača

Objavljeno:

Pre samo nekoliko nedelja beogradski taksisti su protestovali u Beogradu sa zahtevom da se aplikacija Car:Go ugasi, a već danas je najavljen početak poslovanja novog inostranog konkurenta, ruskog Jandeksa.

Navodno će ova kompanija od 5. jula ponuditi svoje usluge građanima Beograda i to po povoljnijim cenama od tarife domaćih vozača.

Miško Obradović, jedan od taksista kaže da je prilično dobro upućen u poslovanje ove firme, ali i da mu se nimalo ne sviđa ono što ovaj prevoznik donosi kod nas.

Jandeks
Jandeks foto: Printscreen/Youtube

- Juče sam bio na sastanku sa predstavnicima ovog udruženja i mogu reći da mi se nimalo ne dopada ono što sam čuo, kao ni većini taksista jer je reč o monopolizmu. Postavljaju svoja pravila, i ubijaju našu cenu. Uspostavljaju monopolizam.Videćemo kako će se stvari odvijati - kaže Obradović.

Na sajtu firme Jandeks, u ponedeljak su jasno bile vidljive mape prestonice, ali je pri pokušaju upisivanja adrese izlazilo obaveštenje da "Jandeks taksi trenutno nije dostupan u Beogradu".

Da bi sprečili ozvaničenje rada "Car go" servisa i postizanje još nekih ciljeva, taksisti su veliki deo grada početkom maja držali u blokadi 10 sati. Vlada im je izašla u susret, oni su prestali da štrajkuju, ali aplikacija nije nestala.

Iz firme Car:Go kažu da smatraju da je Jandeks lojalna konkurencija.

- Oni sarađuju sa taksistima, tačnije sa Beotaxijem. Svaka zdrava konkurencija je dobrodošla. Ipak, smatramo da smo mi i dalje u prednosti u odnosu na njih jer oni i dalje imaju mogućnost plaćanja isključivo kešom.

Uz pomoć "Jandeksa" moguće je naručiti taksi bez pozivanja dispečarskog centra i to preko interneta ili mobilne aplikacije, a onda pratiti kretanje vozila na mapi.

Na taksi se najduže čeka pet minuta, a svi vozači prolaze tri provere - poznavanje grada, odnos prema mušterijama, ali i stanje vozila kojim upravljaju. "Jandeks taksi" trenutno radi u Moskvi, Sankt Peterburgu, Novosibirsku, Jekaterinburgu, Krasnodaru, Sočiju, Permu, Tuli, Voronježu.

Za naručivanje taksija nije neophodno navođenje adrese, dovoljno je pokrenuti aplikaciju i ona će sama odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu. Algoritmi aplikacije Jandex.Taxi uzimaju u obzir udaljenost i gužve u saobraćaju i pronalaze vozača koji će najbrže stići do korisnika.

- Taksi tržište u Srbiji je već formirano i tarifa je ista za sve kompanije. Zbog toga smo odlučili da naše konkurentne prednosti budu kvalitet usluga, savremeni dizajn aplikacije i pametne tehnologije. Jandex.Taxi tako, na primer, prenosi narudžbinu najbližem vozaču, on ne mora dugo da čeka vožnju ili da se vozi do putnika na drugi kraj grada. Servis formira optimalnu maršrutu i za vozača unapred traži novu narudžbinu u delu grada, u koji vozi putnika. Taksisti mnogo kraće stoje bez vožnji, što znači da mogu više da zarade - kaže Mušeg Saakjan, direktor za međunarodni razvoj Jandex.Taxi (Rusija).

Podsećamo, ruski „Gugl”, kako zovu internet kompaniju „Jandeks”, sa sedištem u Moskvi, u našu zemlju stigao je zimus, i to u Kragujevac.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kojem je ovaj istočni gigant u oblasti elektronskih tehnologija primeniti svoj širok dijapazon softverskih proizvoda.

Bonus video: POSLEDNJI POZDRAV PROFESORU FDU: Predrag Bajčetić sahranjen na Novom groblju, velikani srpskog glumišta neutešni (KURIR TV)

(T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.