BEOGRAD NA BETONU: Nekad je odisao zelenilom, a sad je ostao samo ASFALT! Da li znate gde je sve izvršena ČISTKA? (FOTO)
Foto: Twitter printscreen, Facebook printscreen, Espreso.co.rs

Nestaju pluća grada

BEOGRAD NA BETONU: Nekad je odisao zelenilom, a sad je ostao samo ASFALT! Da li znate gde je sve izvršena ČISTKA? (FOTO)

Zelena polja u prestonici nestaju pod temeljima mnogobrojnih zgrada, lokala i firmi. Grad ekološki i estetski slabi, a nama se "mažu oči". Dokle?

Objavljeno: 10:11h

Tužno, šokantno, građani u neverici - tako poslednjih dana zvuče vesti o tome da je u Beogradu navodno na delu nelegalna seča drveća.

Zvuk seče stabala danima odzvanja prestonicom, ne šumom Beograda, već naseljenim mestima. Poslednja seča drveća u nizu seča desila se na Petlovom brdu, i to uprkos protestima meštana.

Naime, iako je protest bio u toku, radnici su sa bagerima u ranim jutarnjim časovima, u pratnji policije ušli u park Borići, i potpuno ogradili deo ove šumice počevši da seku nešto više od 260 stabala kako bi se na tom delu gradila petlja Petlovo brdo u okviru Obilaznice oko Beograda.

Iako su se neki sugrađani vezivali lancima za drveće, to nije sprečilo nadležne da "odrade" posao do kraja.

Prvobitno je bila predviđena seča nekoliko hiljada stabala, ali je pre nekoliko godina postignut kompromis po kojem će biti sačuvano 87 odsto drveća.

Pre toga, posečeno je oko pet stabala koja su se nalazila u bašti čuvene kafane "Crveni petao". Iako su forumaši dramatičnim tvitovima optužili čelnike prestonice da bez milosti uništavaju biljke, poredeći ovu seču sa onom od pre pet godina, kada je bivša gradska vlast uništila 423 platana, što je javnost tada proglasila "ekocidom", "drveće je "palo".

Fotografija koja je usijala društvene mreže je slikana kod Kalenić pijace, a na njoj se mogu videti oborena stabla i traka upozorenja. Mnogi su nakon ove slike prokomentarisali da će ceo Beograd u nekom trenutku "postati beton".

Oborena stabla kod Kalenić pijace
Oborena stabla kod Kalenić pijace foto: Printscreen/facebook

Ne treba zaboraviti i seču stabala u Pionirskom parku, popularno nazvanu i kao "betoniranje staze prirode".

Takođe, podsećamo na "masakr" koji se svojevremeno dogodio u Studentskom parku, koji je bio omiljeno mesto za okupljanje mladih.

Podsećamo, kada je 2010. godine najavljena seča platana u Bulevaru kralja Aleksandra, došlo je do jakih reakcija građana.

Postavilo se pitanje, kako je moguće da je jedan od najlepših drvoreda u Beogradu u takvom stanju i da li su oštre mere zaista neminovne.

Kako je moguće da se seku zdrava i relativno mlada stabla, koja ni na koji način ne izgledaju kao stabla koja mogu da ugroze bilo koju vrstu infrastrukture, nadzemne ili podzemne, niti da ugroze bezbednost građana, i to u toku vegetacije stabala?

Odgovor nadležnih je tada bio da su stabla bila bolesna i da građani ne shvataju opasnost koju trula stabla nose.

Ono što se postavlja kao osnovno pitanje je, kako je moguće da su se tada organizovali veliki protesti građana koji nisu odustajali od namere da zaštite drveće, a da se sada svi prave ludi? Mesecima se raspravljalo, tvitovalo, protestvovalo, a sada se u najboljem slučaju "šačica naroda" okupi ispred drveća i bude dočekano "na nož".

Cela priča prođe u medijskoj tišini, tek pokoji tviteraš objavi snimak ili sliku.

Zelena polja u prestonici nestaju pod temeljima mnogobrojnih zgrada, lokala i firmi. Grad ekološki i estetski slabi, a nama se "mažu oči". Dokle?

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.