BEOGRAD VIŠE NEĆE BITI ISTI: Menja se mesto NA KOM SE SVI SASTAJEMO SA PRIJATELJIMA (FOTO)
Foto: Grad Beograd - Promo

savršeno

BEOGRAD VIŠE NEĆE BITI ISTI: Menja se mesto NA KOM SE SVI SASTAJEMO SA PRIJATELJIMA (FOTO)

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, projekat je urađen na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden tokom 2015. godine, a površina obuhvaćena projektom iznosi oko hektar i po, od čega je dve trećine namenjeno pešačkim kretanjima

Objavljeno:

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za uređenje Trga republike, kojim je obuhvaćen prostor između Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, palate "Riunione", Doma štampe, Kolarčeve i Makedonske ulice, do Platoa Zorana Đinđića.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, projekat je urađen na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden tokom 2015. godine, a površina obuhvaćena projektom iznosi oko hektar i po, od čega je dve trećine namenjeno pešačkim kretanjima.

Budući izgled Trga Republike
Budući izgled Trga Republikefoto: Grad Beograd - Promo

- Na prostoru Trga republike biće postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine pojedinih delova trga. Ukloniće se oko 150 fizičkih barijera i prostornih prepreka u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora. Javno osvetljenje će, osim funkcionalne, imati i ulogu dekorativne rasvete, koja će bojom i intenzitetom biti pogodna za različite manifestacije na trgu. Za osvetljenje Spomenika knezu Mihailu predviđeno je postavljanje zasebnih reflektora, a posebno osvetljenje planirano je i za krošnje novog duplog drvoreda prema Kolarčevoj ulici – precizirao je Vesić.

Sistem taktilnih linija vodilja povezivaće postojeće linije sa pešačkim prelazima i stajalištima, a zone taktilnog upozorenja na svim pešačkim prelazima, zatim na poziciji prednjih vrata vozila javnog gradskog prevoza na stajalištima, kao i na promeni pravca linija vodilja.

Parking za bicikle će biti postavljen u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom, a na trgu će se naći i informacioni pano.

– Tačan položaj Stambol kapije će biti snimljen odgovarajućim uređajima i taj prostor, kao i prostor gde je nekada bio Spomenik crvenoarmejcima, biće obeležen drugačijim kamenim pločama. Zelenilo na Trgu republike će jednim delom biti zadržano, a posadiće se preko dvadeset novih stabala visine pet metara i biće formirani travnjaci na površini od oko 350 kvadratnih metara – dodao je Vesić.

Idejno rešenje za glavni gradski trg
Idejno rešenje za glavni gradski trgfoto: Grad Beograd - Promo

Preko Trga republike planirane su četiri saobraćajne trake, koje će biti popločane odgovarajućim kamenim kockama, a radi uklapanja kolovoznih konstrukcija biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice. Tokom uređenja biće zamenjeno i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

Trg republike, nekada Pozorišni trg, jedan je od prvih planiranih trgova u Beogradu. Izgradnjom Narodnog pozorišta, Spomenika knezu Mihailu i zgrade Uprave fondova (danas zgrada Narodnog muzeja), trg je postepeno dobijao obrise i karakter jedne od najznačajnijih centralnih lokacija. Sadašnji trg formiran je posle rušenja Stambol kapije 1866. godine i podizanja zgrade Narodnog pozorišta.

Stambol kapija, koju su sagradili Austrijanci početkom 18. veka, nalazila se između tada još neizgrađenog Spomenika knezu Mihailu i zgrade Narodnog pozorišta, a posle uspostavljanja srpske vlasti i rušenja Stambol kapije, prostor je dugo ostao neizgrađen. Postepeno urbano formiranje trga počelo je decembra 1882. godine, kada je podignut Spomenik knezu Mihailu.

Bonus video: (KURIR TV) EKSKLUZIVNO! ŠILEROVA BILA PUNA UMETNIČKIH DELA! Policija u utvrđenju zemunskog klana pronašla skupocena slike pre rušenja!

(Espreso.co.rs / Beoinfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.