PLANINA I VIDIKOVAC USRED BEOGRADA: Ovako izgleda soliter budućnosti koji će nići na Zelenom vencu (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

savršenstvo

PLANINA I VIDIKOVAC USRED BEOGRADA: Ovako izgleda soliter budućnosti koji će nići na Zelenom vencu (FOTO) (VIDEO)

Radi se o multifunkcionalnom objektu, koji će sadržati i eko-hab - centar za edukaciju, rad i stručno usavršavanje, kao i prvi javni vidikovac u centru grada, a poseban deo biće namenjen ekološkim vidovima transporta

Objavljeno:

Arhitektonski tim "Stattwerk d.o.o." danas je predstavio idejno rešenje za budući eko-centar na Zelenom vencu - prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenim fasadama u Srbiji. Rešenje karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu, smeštenu u centru Beograda.

Radi se o multifunkcionalnom objektu, koji će sadržati i eko-hab - centar za edukaciju, rad i stručno usavršavanje, kao i prvi javni vidikovac u centru grada, a poseban deo biće namenjen ekološkim vidovima transporta.

- Inspiracija za idejno rešenje proisteklo je iz analize samo lokacije - Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i najzagađenijih delova grada. Zamisao našeg tima je da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni, kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu će doprineti garaža u našem objektu - kažu iz "Stattwerk-u".

Tim Stattwerk-a
Tim Stattwerk-afoto: Filip Plavčić

- Naš kreativni koncept poručuje da je priroda veća od arhitektrure. Ona se stalno menja - svako godišnje doba donosi novi izgled, a samim tim kroz promene prolazi i naša zgrada. U procesu stvaranja ovog rešenja prolazili smo kroz različite faze promišljanja. Od pluća grada, došli smo do zamisli planine koja oživljava, predstavlja simbor održivog razvoja i može staviti Beograd na svetsku arhitektonsku mapu - zaključuju oni.

Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji, imaće ukupnu površinu veću od 30.000 m², a zelene fasade će zauzeti 2737 m². Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi ukupne površine 2631 m² takođe će biti zeleni. Unutrašnjost objekta će, isto tako, biti oplemenjena brojnim biljkama.

Projekat Zeleni soliter
Projekat Zeleni soliterfoto: Filip Plavčić

Objekat će biti multifunkcionalan. Eko-hab – centar za edukaciju i praktično stručno usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika, zauzeće četiri etaže zgrade i sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko-prodavnice i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju ’zelene’ ideje.

Stattwerk terase
Stattwerk terasefoto: Stattwerk d.o.o

„Stattwerk“ zgrada sadržaće i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama i organizacijama, kao i apart-hotel. U podnožju će se nalaziti garaža sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjači za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta previđen je za javni vidikovac i eko-restoran.

Stattwerk krov
Stattwerk krovfoto: Stattwerk d.o.o

Samo oblikovanje zgrade je osmišljeno tako da optimizuje potrošnju energije. Konzole predviđene idejnim rešenjem prave mikroklimatsku barijeru između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora zgrade i ujedno kontrolišu upad sunčevog zračenja u letnjem i zimskom periodu.

Projekat predviđa korišćenje fotonaponskih ćelija, vetrogenetatora, geotermalne energije, kao i razmenu toplote u okviru kanalizacionih sistema i upotrebu piezoelektričnih podova.

Objekat je zamišljen kao svojevrsna studija slučaja za funkcionisanje kako već poznatih obnovljivih izvora energije, tako i za testiranje novih tehnologija i približavanje inovacija u ovoj oblasti domaćoj stručnoj i široj javnosti.

Bonus video: Protest oružara pred Narodnom skupštinom

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.