GDE ZA 1. MAJ? Ovo su neke od NAJPOPULARNIJIH LOKACIJA U GRADU, dok za druge niste ni čuli (VIDEO)
Foto: Beta/Miloš Miškov, Profimedia, Printscreen/Google maps

lep provod

GDE ZA 1. MAJ? Ovo su neke od NAJPOPULARNIJIH LOKACIJA U GRADU, dok za druge niste ni čuli (VIDEO)

Šta će biti vaš izbor?

Objavljeno: 09:24h

Ako niste isplanirali da za prvomajski praznik "pobegnete" van prestonice, ne brinite. Izbor je pred vama.

Na nekoliko mesta u gradu tradicionalno će se obeležiti praznik rada, a mi smo izlistali dobre i loše strane svakog od njih.

Pa da počnemo.

KOŠUTNJAK

Jedno od popularnijih mesta za uranak je svakako Košutnjak. Zelenilo, sportski tereni, prava mala oaza da pobegnete malo od gradske vreve. Ipak, ono što morate da znate je da je ovo vrlo popularno mesto za roštiljanje prvog majskog dana, pa da mnogi mesta zauzimaju i noć pre. Stoga je potrebno doći mnogo ranije kako biste našli idealno mesto za sebe. (Ili uopšte našli mesto :)). Ta gužva ujedno može da bude i skoro jedini minus ovom izboru za uranak.

Najpopularniji je deo oko Hajdučke česme.

AVALA

Avala po gužvi ne zaostaje za Košutnjakom. Ali i ovde možete naći miran kutak za sebe. Uranak ovde može da bude poseban zbog pogleda sa tornja, spuštanja sa istog, ali i zbog pravog planinskog vazduha.

Verovali ili ne, i GSP linijama je ovo mesto prilično dobro povezano, ako ne biste da vozite, već popijete po koju.

ADA CIGANLIJA

Ada je popularna zbog dobre, gotovo gradske lokacije. Osveženje ne možete naći u jezeru jer sezona kupanja nije počela, ali hladovinu i miran kutak svakako možete. Tereni i brojne atrakcije čine ga izborom broj 1 za mnoge, ali ako vam je dosadila, postoji i skriveni dragulji beogradskih izletišta.

foto: Nebojša Mandić

ZABRAN

Izletište Zabran je šuma koja se nalazi u neposrednoj blizini Obrenovca na par stotina metara od grada. Jednim svojim delom izlazi na reku Savu a drugim delom dodiruje reku Kolubaru.

Izletište Zabran je omiljeno mesto Obrenovčana koji provode dosta vremena u njemu. Idealno je za ljubitelje prirode i one koji žele da pobegnu od buke i asfalta. Šetalište sa odmorištima pored puta, sa izletničkim drvenim klupama i natkrivenim stolovima, dovodi do plaže na Savi sa uređenim prilazima vodi, tuševima i pontonima.

Ako vam nije daleko, zašto da ne?

DUBOKI POTOK

Automobilom za nekih pola sata možete doći i do barajevskog izletišta Duboki potok, gde postoji šljunkovita plaža s jedne, i šuma s druge strane.

ZVEZDARSKA ŠUMA

Ako biste da budete čistih pluća, a da ne mrdnete daleko od centra grada, tu je i Zvezdarska šuma. Oni koji je posećuju znaju kakvu relaksaciju donosi, a postaje sve popularniji izbor prvomajskih izletnika.

BELA STENA

Vrlo egzotična je i Bela stena, rečna ada na desnoj obali Dunava sa predivnom peščanom plažom i brojnim restoranima. Ušuškano je u šumi, a prevoz čamcima do Bele stene organizovan je u letnjim mesecima iz marine „Višnjica” i Pančeva, kojem ada inače teritorijalno pripada.

Svi na uranak!

Prema nekim procenama, sva najpopularnija izletišta u Srbiji tokom 1. maja poseti čak blizu milion ljudi.

MUP: Dežuraćemo na svim izletištima

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade u Beogradu Mile Jovičić apelovao je na građane, koji se odluče da praznik rada - Prvi maj, proslave u nekim od izletišta u Srbiji da, prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom budu krajnje oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara. „Apelujemo na građane da pre paljenja vatre obezbede mesto, da očiste okolinu od zapaljivih materijala, da sa sobom obavezno ponesu vodu i da mesto na kome pripremaju hranu ne napuštaju dok se sa sigurnošću ne uvere da je vatra ugašena i da usled duvanja vetra, neće doći do eventualnog širenja požara“, istakao je Jovičić. On je upozorio da je Zakonom zabranjeno paljenje vatre u šumama, osim na mestima koja su unapred određena za tu namenu. Jovičić je naglasio da će na gotovo svim izletničkim mestima pripadnici Sektora za vanredne situacije imati dežurstvo i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna. „Pripadnici Spasilačko - vatrogasne brigade Beograd imaće celodnevno dežurstvo na Avali, Kosmaju, Adi Ciganliji i Koštunjaku, dok će neka mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi povremeno obilaziti, poput izletničkih mesta na teritoriji Mladenovca, Sopota, Lazarevca i Barajeva“, rekao je Jovičić.

Bonus video:

PRVI MAJ U SRBIJI: Imamo li razloga za slavlje?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.