Prošetali smo strogim centrom Beograda, a ODVRATNE NAGAZNE MINE su nas čekale na svakom koraku! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić, Espreso

PA DA LI JE OVO MOGUĆE?!

Prošetali smo strogim centrom Beograda, a ODVRATNE NAGAZNE MINE su nas čekale na svakom koraku! (FOTO)

Da li su baš svi vlasnici pasa odgovorni vlasnici?

Objavljeno:

Vlasnici pasa često su na udaru okoline, i praktično se osećaju kao "građani drugog reda". Međutim, da li su baš svi koji imaju pse ujedno i odgovorni vlasnici?

Neretko se desi da dok šetate gradom ugazite u "nagaznu minu" koji je neki "odgovorni" vlasnik ostavio za svojim ljubimcem. Naravno da vam to nikako nije smešno i da biste najradije očitali bukvicu tom "divnom i lepo vaspitanom ljubitelju životinja".

foto: Profimedia

Iako je na snagu stupio zakon koji nalaže stroge kazne za sve nesavesne vlasnike pasa, čini se da ga mnogi ipak ne poštuju.

Naša ekipa uverila se u ovu činjenicu. Prošetali smo centrom Beograda, i prizor koji smo zatekli je krajnje zabrinjavajući.

foto: Espreso.co.rs

Zelena površina gde je slobodno kretanje pasa strogo zabranjeno, na sve strane "ukrašena" izmetom.

Činjenica koja posebno zabrinjava je da se na tim zelenim površinama igraju deca koja kroz igru mogu doći u kontakt sa psećim izmetom.

foto: Espreso.co.rs

Da li je ovakvo okruženje idealno za boravak dece?! Svakako da je odgovor negativan.

foto: Espreso.co.rs

Upravo zbog ovakvih scena vlasnici četvoronožnih mezimaca su na udaru okoline, i često imaju problem da budu prihvaćeni u svom okruženju, čak i ako uredno obavljaju sve dužnosti oko svojih ljubimaca.

foto: Espreso.co.rs

Podsetićemo vas šta sve podrazumeva savesno vlasništvo i zbog čega možete platiti kaznu:

  • Na javne površine mogu se izvoditi psi i mačke koji su vakcinisani protiv besnila i oni koji su čipovani. Za svako ponašanje psa vi kao vlasnik snosite odgovornost.
  • Pas se može kretati slobodno samo u parku i na zelenim površinama i to:

    - u vremenu od 22.00 sata do 09.00 sati sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20.00 sati do 10.00 satisledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena.

    - u neposrednoj blizini škola, pas može biti slobodan do 7.30 sati sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana.

    Zabranjeno je puštati psa sa povodca da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom. Za kršenja ovih članova odluke kazna iznosi 5.000 dinara.

foto: Espreso.co.rs
  • U parkovima za pse, ukoliko ih ima u vašem kraju, zabranjeno je uvoditi kuje u teranju, treniranje pasa od strane profesionalnih trenera kao i šišanje i četkanje pasa. Kazna za nepoštovanje ovih odredbi – takođe 5.000 dinara.

    Ukoliko vaš ljubimac na bilo koji način isprlja javnu površinu vaša je obaveza da za njim počistite. Ako to ne učinite, pogodite? Spremite 5.000 dinara.

  • Zabranjeno je uvoditi ljubimce u objekte koji nemaju obeležje petfrendli objekta. Ukoliko je objekat petfrendli, a nema nalepnicu na vratima pravno lice kažnjava se kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara, privatno lice kaznom od 2.500 do 75.000 dinara, a preduzetnik od 5.000 do 250.000 dinara.

  • Prema zakonskoj regulativi, rasa psa pitbul terijer ne sme da se drži niti kreće na teritoriji Beograda. Kazna za vlasnika koji poseduje ovog psa je do 500.000 dinara. Ostale rase koje se smatraju opasnom, poput bul terijera, staforda, američkog terijera i mini bula, moraju se čuvati prema strogim pravilima, koja su postavljena po ugledu na evropske zemlje. Opasne pse mogu da šetaju samo punoletne osobe, sa povocem i brnjicom, psi se moraju čuvati u prostoru koji je zaključan i iz kog pas ne može da pobegne, mora da bude obeležen mikročipom i vlasnik psa mora da ima ispit socijalizacije koji izdaje Kinološki savez Srbije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.