Novi Beograd je počeo da niče pre tačno 70 godina, A ZNATE LI KOJA JE PRVA ZGRADA IZGRAĐENA U OVOJ OPŠTINI? (FOTO)
Sedam decenija Novog Beograda, Foto: Filip Plavčić

istorijat

Novi Beograd je počeo da niče pre tačno 70 godina, A ZNATE LI KOJA JE PRVA ZGRADA IZGRAĐENA U OVOJ OPŠTINI? (FOTO)

Posleratna priča o izgradnji Novog Beograda počinje 1947. godine, kada se organizuje omladinska radna akcija čiji je zadatak bio rad na pripremi terena za početak gradnje i da se pripreme objekti za smeštaj brigadira koji će graditi Novi Beograd

Objavljeno:

Novi Beograd danas je proslavio 70 godina!

Odmah posle Drugog svetskog rata i revolucionarne smene vlasti, došlo je do ideje da se gradi Novi Beograd. Pošto su predratni planovi pali u vodu jer je bilo skupo isušiti močvarni teren, za nove vlasti to nije bio problem. Za njih je Novi Beograd bio jedna vrsta “državnog projekta”, u kojem je trebalo tu, nadomak starog Beograda, da se izgradi jedan novi i moderni grad – socijalistički grad za novog “socijalističkog čoveka”.

Posleratna priča o izgradnji Novog Beograda počinje 1947. godine, kada se organizuje omladinska radna akcija čiji je zadatak bio rad na pripremi terena za početak gradnje i da se pripreme objekti za smeštaj brigadira koji će graditi Novi Beograd.

Sama izgradnja počinje 11. aprila 1948. godine. Tada počinje izgradnja na nekoliko lokacija – Palata federacije (zgrada SIV-a), Studentski grad, hotel Jugoslavija, zgrada KBC Bežanijska kosa (tada predviđena za Šumarski fakultet), naselje Tošin bunar (Paviljoni).

Prvi izgrađeni objekat bila je zgrada Radničkog univerziteta, današnja Politehnička akademija. Ona je svečano otvorena 29. novembra 1949. godine.

Evo kako izgleda danas:

foto: Printscreen/Google streetview
foto: Printscreen/Google streetview

Bonus video:

Koliko se letelica srušilo u Srbiji od 2000. godine?

(Espreso.co.rs / 4zida.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.