BLOKOVI I SOLITERI ZAMENILI SU MOČVARU! Novi Beograd slavi SEDAM DECENIJA postojanja! (FOTO)
Foto: Dado Đilas, Printscreen

rođendanko!

BLOKOVI I SOLITERI ZAMENILI SU MOČVARU! Novi Beograd slavi SEDAM DECENIJA postojanja! (FOTO)

Aleksandar Šapić je na svom Tviter nalogu čestitao rođendan opštini Novi Beograd

Objavljeno:

Predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, podsetio je svoje pratioce da je na današnji dan, pre 70 godina, na prostoru opštine Novi Beograd, počela izgradnja ovog dela grada. Šapić je ujedno i čestitao rođendan Novom Beogradu.

- Na današnji dan pre tačno 70 godina, na velikom močvarnom području, počela je izgradnja našeg Novog Beograda. Novi Beograd danas, je ponos i lokomotiva razvoja Beograda i cele Srbije. Novi Beograde, srećan ti rođendan - napisao je Šapić na Tviteru.

Prvi istorijski trag o naseljavanju teritorije sadašnjeg Novog Beograda vodi u vreme turske vladavine.

foto: Printscreen Youtube

Kruševski pomenik (1713) beleži da je selo Bežanija postojalo 1512. godine. Imalo je tada 32 doma, da bi se do 1810. njihov broj uvećao na 115.U 18. veku stanovništvo je bilo isključivo srpsko.

Još 1923. bio je izgrađen prvi urbanistički plan koji je predviđao da se Beograd proširi i pređe na levu obalu Save. Uslovi nisu dozvoljavali da se ta ideja ostvari.

Tri godine posle Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. godine, postavljen je kamen temeljac Novog Beograda i u proleće 1948. na levoj obali Save je počelo da se gradi naselje okruženo sa svih strana peskom i močvarnim tlom.

foto: Printscreen Youtube

Objekti su nicali jedni za drugim, a četiri godine kasnije (1952) je osnovana opština Novi Beograd.

Pretvoren u najveće gradilište u zemlji, ovaj deo Beograda je neočekivano brzo postao „grad u gradu“.

Po broju stanovnika Novi Beograd je najveća opština u Jugoslaviji.

Mada je dugo smatran najvećom spavaonicom u Srbiji, po urbanističkoj postavci koja je zasnovana na međunarodnim idejama, arhitekturi internacionalnog duha, Novi Beograd je jedinstveni grad „svetla, sunca i budućnosti“.

On je odraz cele jedne epohe, njene estetike i etike, i na najbolji način ilustruje kvalitete i mane arhitekture toga vremena. Danas je Novi Beograd metropolis koji i dalje raste.

Samo u prve tri godine kroz frontovske i omladinske radne brigade je prošlo oko 200 hiljada njegovih graditelja – srednjoškolaca, studenata, radnika i inžinjera iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

foto: Printscreen Youtube

Najbrojnije među njima bile su seoske brigade iz Srbije. Pre početka gradnje, močvarno zemljište je nasipano peskom iz Save i Dunava da bi se izdiglo iznad plavnih rečnih i podzemnih voda.

Na toj ledini, po uzoru na Korbizjeove gradove, nikla je moderna urbana celina. Duboki su koreni ovog grada koji ima dah savremene arhitekture, široke bulevare, najduža i najlepša šetališta, uzvodno ili nizvodno niz reke.

Novi Beograd je svedok najvećeg javnog rečnog poljupca na svetu: ušća Save u Dunav. Smešten je na površini od 4.096 hektara, na nadmorskoj visini izmedu 72 i 110 metara (najniža tačka se nalazi na ušću Save u Dunav, a najviša je na Bežanijskoj kosi).

Novi Beograd ima 200 solitera i šest stotina velikih stambenih objekata. Jedan od najpoznatijih je „Zapadna kapija Beograda“, sa desne strane autoputa prema Sremskoj Mitrovici, sa dva nebodera spojena mostom na vrhu. Većina zdanja svedoči o stambenom monumentalizmu. Prizemne, porodične kuće mogu da se nađu jedino na Bežanijskoj kosi i Ledinama koje su šezdesetih godina bile privremeno, a zatim prerasle u stalno naselje. Preostalih oko 80.000 novobeogradskih stanova smešteno je u višespratnim stambenim blokovima.

foto: Printscreen Youtube

Na spisku prvih graditeljskih uspeha bili su Palata federacije, sa oko 75.000 kvadratnih metara korisnog prostora, Studentski grad i prvi stambeni paviljoni u Tošinom bunaru, na mestu sadašnje mesne zajednice „Paviljoni“.

U prethodnih nekoliko godina završena je izgradnja sportsko-poslovne hale „Beogradska arena“, najveće na Balkanu, koja može da primi 20.000 gledalaca.

Sa urednim travnjacima, brojnim drvoredima, parkovima i pošumljenim platoima, Novi Beograd je opština sa najviše zelenila. Pored obale Save i Dunava uređena su šetališta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) "KRKAČE" UMALO KOBNE! Trka sa ženama na leđima završila baš loše po jednu od njih!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.