ČETIRI ULICE U BEOGRADU NOSE IME JEDNOG CG GRADA! Pitate li se zašto?
Foto: GOOGLE STREET VIEW / SCREENSHOT

30 eu ulica nosi isto ime

ČETIRI ULICE U BEOGRADU NOSE IME JEDNOG CG GRADA! Pitate li se zašto?

Cetinjska ulica u centru Beograda dugačka je oko pola kilometra

Objavljeno:

Čak četiri ulice u glavnom gradu nose ime nekadašnje prestonice Crne Gore - Cetinja, a isto ime deli i 30 ulica širom Evrope.

Cetinjska ulica u centru Beograda dugačka je oko pola kilometra, a od rušenja u Savamali noćni život preseljen je upravo ovde. Pripada opštini Stari grad, a osim ugostiteljskih objekata i privatnih lokala u njoj se nalazi Prva ekonomska škola.

Njena imenjakinja u opštini Zemun je duža, ali kako se njom može voziti samo u jednom smeru, znatno je uža.

Uovičena je mahom porodničnim kućama, a njom je moguće stići od Glavne do Ugrinovačke ulice.

Na drugoj strani grada, na ulazu u Beograd, nalazi se naselje Kaluđerica koje takođe može da se pohvali ulicom ovog imena.

foto: GOOGLE STREET VIEW / SCREENSHOT

Osim što se zove kao jedna od beogradskih centralnih ulica, zanimljivo je da se na nju nastavlja Nemanjina, koju takođe centar grada ima. Ubedljivo najmanja Cetinjska se nalazi u beogradskom naselju Železnik.

foto: GOOGLE STREET VIEW / SCREENSHOT

Gotovo svi veći gradovi u Srbiji imaju po jednu Cetinjsku - Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin, Zaječar, Kanjiža, Pirot, Kraljevo... A u Vranju ovo ime nosi jedna od glavnih ulica. Po nekadašnjem glavnom gradu Crne Gore zovu se i ulice u Boru, Ćupriji, Smederevu, Novom Pazaru, Srbobranu i Vršcu.

Cetinjsku imaju i Francuska i Italija

I glavni grad Sardijine, Kaljari, ima jednu ovako nazvanu ulicu. Via Cetinje (Via Cettigne) je duga 150 metara, okružena je višespratnicama i nalazi se u delu grada u kom se ređaju ulice sa imenima sadašnjih i nekadašnjih evropskih prestonica.

foto: GOOGLE STREET VIEW / SCREENSHOT

Nedaleko od obale Barija, jedna od ulica takođe je nazvana po Cetinju. Duga je pedesetak metara i okružena saobraćajnicama nazvanim po Dalmaciji, Draču, Valoni ili Krfu. Nešto manje poznat francuski grad Arno takođe ima ovu ulicu, a Cetinjska (Rue de Cettigne) se tamo ukršta sa Beogradskom, Solunskom i Atinskom.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.