OVO SU VITEZOVI SRPSKOG NEBA KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA BEOGRAD: Hrabri piloti koji su prkosili Hitlerovim avionima (FOTO)
Položili su živote za odbranu Beograda, Foto: Wikipedia

da se ne zaboravi

OVO SU VITEZOVI SRPSKOG NEBA KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA BEOGRAD: Hrabri piloti koji su prkosili Hitlerovim avionima (FOTO)

Njihovi junački podvizi se i danas pamte

Objavljeno:

Bili su srčani, odvažni, hrabri! Zvali su ih - Vitezovi Beogradskog neba!

Na današnji dan, 194. godine, Nemačka je napala Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu, a jugoslovensku prestonicu je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. Junački podvizi pilota Šestog lovačkog puka ušli su u istoriju, jer su branili svoj grad, ne mareći za život, a puk je bio pod komandom pukovnika Božidara Kostića.

Šesti lovački vazduhoplovni puk je bio elitna vazduhoplovna jedinica u sastavu Prve vazduhoplovne lovačke brigade - najjače jedinice protivvazdušne odbrane. Mirnodopska lokacija puka je bila na aerodromu Zemun, gde se nalazila i Šesta vazduhoplovna baza.

U borbama za Beograd i njegove građane, u vazduhu su poginula jedanaestorica naših pilota - desetorica iz Šestog puka i kapetan Živica Mitrović iz 31. grupe Drugog vazduhoplovnog puka, ali u toku odbrane Beograda 6. i 7. aprila 1941. godine prema podacima u knjizi potpukovnika Kostića "Plamen nad Beogradom", najpre su oborili 42 nemačka aviona, a za još 19 se to ne može tačno tvrditi.

Na fotografiji ispod su vitezovi koji su branili beogradsko nebo: Miloš Žunić, poginuo 6. aprila kod Pančeva, Miho Klavora, poginuo 7. aprila kod manastira Krušedol, Vladimir Gorup, poginuo 7. aprila, Karlo Štrbenk, poginuo 6. aprila kod Glogonjskog rita, Dobrica Novaković, poginuo 6. aprila kod Beograd, Branislav Todorović, poginuo 7. aprila, Jovan Kapešić, poginuo 7. aprila kod Beške, Milivoje Bošković, poginuo 7. aprila kod Kovilja, Dušan Borčić, poginuo 6. aprila - pao u Sarajevsku ulicu, Milutin Petrov, poginuo 7. aprila kod ušca Tise u Dunav i Živica Mitrović, poginuo 6. aprila kod Šida

Na Beograd i Jugoslaviju tog kobnog 6. aprila sručilo se 234 bombardera i 120 lovaca, pod komandom generalpukovnika Aleksandra Lera. Hitlerov bes nije imao granicu. Njegova sujeta rezurtirala je operacijom uništenja Beograda i nosila je naziv "Strašni sud". Grad je bombardovan u četiri naleta, a napadi su nastavljeni 7, 11. i 12. aprila.

Procenjuje se da je tokom bombardovanja stradalo oko 4.000 gradjana, Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja, a bilo je i oko 10.000 povređenih.

BONUS VIDEO:

Jovana Dimitrijević, SPS

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.