PARE ZA KULTURU PODELJENE ONIMA KOJI NEMAJU VEZE S KULTUROM? Traži se ostavka Ivone Jevtić (FOTO)
Pokrenuta peticija za ostavku generalne sekretarke za kulturu, Ivone Jevtić, Foto: Dragan Kadić

pokrenuta peticija

PARE ZA KULTURU PODELJENE ONIMA KOJI NEMAJU VEZE S KULTUROM? Traži se ostavka Ivone Jevtić (FOTO)

U saopštenju navode da su izvršene brojne malverzacije

Objavljeno:

I Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i inicijativa Ne davimo Beograd zatražile su ostavku gradskog sekretara za kulture, Ivone Jevtić zbog konkursa koji je sproveden za kulturne projekte u prestonici u 2018. godini. Traže i da se konkurs poništi.

- Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije osuđuje sprovođenje konkursa za kulturu na klijentelistički i netransparentan način, uz kršenje zakonom propisanih procedura, te van svoje suštinske ideje i cilja - naveli su iz Nezavisne kulturne scene Srbije.

- Netransparentno odlučivanje, nepostojanje kriterijuma za donošenje odluka i skrivanje imena učesnika komisija otvorilo je prostor za učešće tek osnovanih udruženja i onih koja nemaju nikakve veze sa kulturom, zatim za nesrazmerno visoke iznose koje odnose udruženja povezana sa istim licima i za sveukupunu zloupotrebu ovog konkursa kako bi se podobnim pojedincima i organizacijama obezbedila materijalna korist, a na uštrb javnog interesa u kulturi - kažu oni.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd takođe su apelovali da se ovaj slučaj ispita.

- Omogućeno je učešće organizacijama koje se kulturom uopšte ne bave ili koje su u statut unele pojam kultura neposredno pre ili čak nakon raspisivanja konkursa. Takođe, sredstva su dodeljivana organizacijama osnovanim očigledno samo za potrebe ovog konkursa, i to samo nekoliko dana pre njegovog raspisivanja - kažu iz NDBG i daju konkretne primere.

U oblasti Likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura najveći iznos od 750 hiljada dinara dobilo je “Udruženje za pomoć deci, omladini i porodici”, koje se ne bavi kulturom, a registrovano je dve nedelje pre raspisivanja konkursa.

Rezultati konkursa
Rezultati konkursafoto: Printscreen

Iako postoji duže od ovoga, organizacija “Ced Grupa” pet dana nakon raspisivanja konkursa menja svoju delatnost i umesto “Razvoj i afirmacija informaciono komunikacionih tehnologija, sporta i zaštite životne sredine”, u registar upisuje “Podsticanje ciljeva razvoja popularizacije i edukacije u oblasti kulture” i na konkursu dobija 550 hiljada dinara za projekat “Nesvršena sfera” - radionice oslikavanja uskršnjih jaja.

Promena delatnosti zbog konkursa?!
Promena delatnosti zbog konkursa?!foto: Printscreen

Sekretarijat još podržava i jubilej modne kreatorke Suzane Perić dajući sredstva njenom preduzeću registrovanom za proizvodnju odeće, a sredstva su osvojila i organizacije koje se, umesto kulturom, bave medicinom, marketingom, socijalnom zaštitom, sportom, preduzetništvom i drugim delatnostima - kažu iz ove Inicijative.

Zbog svega navedenog inicijativa Ne davimo Beograd zahteva ostavku gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić, a ukoliko nadležno pravosuđe ne preduzme korake da se ove malverzacije ispitaju, inicijativa će nakon analize sama podneti krivične prijave - najavljeno je.

500 potpisa

Iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije saopštili su da je nakon poziva јavnosti da se pridruži njihovim zahtevima, više od 500 umetnika, kustosa, profesora, radnika u kulturi i građana potpisalo peticiju u kojoj zahtevaju smenu gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i poništavanje gradskog konkursa za kulturu.

Peticiju su potpisali, dr Milena Dragićević Šešić, redovni profesor Menadžmenta u kulturi i Teorije masovnih medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Rukovodilac UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Dejan Sretenović, Kustos Centra za vizuelnu kulturu Muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu Ivan Grlić, predsednik odbora sekcije fotografija ULUPUDS, dr Branislav Dimitrijević, profesor na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti dr Irina Subotić, profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu, Mrđan Bajić, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, stoji u saopštenju.

Pokušali smo da dobijemo komentar i od Ivone Jevtić, ali do objavljivanja teksta nije odgovarala na naše pozive.

BONUS VIDEO:

Dom omladine ponovo raskopan

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.