Hladnoća ubija ptice u Beogradu! Dajte mali doprinos spasavanju njihovih života!
Golubovi, Foto: Beta

svi!

Hladnoća ubija ptice u Beogradu! Dajte mali doprinos spasavanju njihovih života!

Pernati prijatelji se bore sa sibirskim vremenom

Objavljeno:

Arktička hladnoća koja već danima vlada u Beogradu mogla bi da ugrozi, osim uličnih pasa, i divlje ptice po kojima je naša prestonica poznata!

Oko naših zgrada žive golubovi, vrapci, senice - velike, plave i dugorepe, češljugari, zimovke, zebe, crvendaći, labudovi, koji su na kanalima i Dunavu. Za danas je prognozirano minus 17 stepeni, te ako ste u mogućnosti kupite proso, suncokret, ječam, pšenicu i ostavite im ih na terasama, ispred kuća jer ispod snega one ne mogu same da nađu hranu.

Isto savetuje i Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pa dodaje da se hleb i peciva ne preporučuju za ishranu ptica jer mogu loše da utiču na njihovo zdravlje.

- Zbog snega ptice ne mogu da dođu do dovoljnog izvora hrane da bi preživele ove ekstremne vremenske uslove. Od neprocenjivog značaja je da naši sugrađani naprave jednostavne hranilice od takozvane pet ambalaže, sipaju u njih zrnevlje i ostave ih na terasama, ispred kuća i u dvorištima. Izuzetno je bitno da se ishrana ptica ne prekida naglo, pošto će se one navići da dolaze. Ukoliko ne bude više hrane, to moglo bi biti pogubno za njih - navodi on i dodaje da možemo da ostavimo i jabuku, koja će privući kosa ili detlića.

Prema njegovim rečima, labudovi se u Beogradu osećaju sigurno, ljudi ih hrane, ali je bitno da im se odnese kukuruz, a ne hleb.

- Ako se desi da nađete smrznutu pticu u snegu, odnesite je kući, stavite u neku kutiju i pozovite nadležne - Zavod za zaštitu prirode Srbije ili naše društvo jer nikad ne možemo znati da li smo naišli na ugroženu i zaštićenu vrstu ptice. Građani će tako dobiti neophodna uputstva po kojima će postupati - kaže naš sagovornik.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE MUNJEVITU AKCIJU SRPSKE POLICIJE NA TAJNOM ZADATKU: Ovako je pao UCENJIVAČ koji je tražio 20.000 EVRA u zamenu za snimke iz nađenog telefona!

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.