NEBOJŠA BAKAREC JE NAPREDNJAK, ALI PROTIV BEOGRADA NA VODI: Pročitajte njegov tekst o tome šta zamera kapitalnom projektu SNS-a!
Nebojša Bakarec je napicao autorski tekst o "Beogradu na vodi", Foto: Dragan Kadić/Marina Lopičić

Autorski tekst

NEBOJŠA BAKAREC JE NAPREDNJAK, ALI PROTIV BEOGRADA NA VODI: Pročitajte njegov tekst o tome šta zamera kapitalnom projektu SNS-a!

Član Srpska napredne stranke i odbornik u Skupštini grada izneo je u autorskom tekstu brojne nepravilnosti o gradnji jednog od najvećih projekada u novijoj istoriji Srbije

Objavljeno: 25.02.2018. 16:24h
  • 27

Nebojša Bakarec, član Srpske napredne stranke i odbornik te stranke u Skupštini grada Beograda napisao je tekst o počecima rada na projektu i građenja "Beograda na vodi".

U svom autorskom tekstu, koji prenosimo u celosti, on je pisao o brojnim nepravilnostima, neispunjenim obećanjima, i drugim negativnim stvarima o projektu koji svih ovih godina izaziva veliku pažnju građana, kako Beograda, tako i čitave Srbije.

Nebojša Bakarec je član SNS i odbornik u Skupštini Grada Beograda
Nebojša Bakarec je član SNS i odbornik u Skupštini Grada Beogradafoto: Vladimir Sporčić

- "Savski amfiteatar", prostor veličine 90 hektara, između Brankovog mosta i Sajma, jeste inspiracija generacijama urbanista, arhitekata, ali i političara, još od treće decenije prošlog veka...

Zloupotrebe urbanističkog problema i izazova- Savskog amfiteatra u političke svrhe su počele 1995. kada je CIP za potrebe predizborne kampanje SPS-a i JUL-a uradio projekat (reciklirao je stare projekte na nevešt način) i tu suvu drenovinu SPS i JUL su cedili nekoliko godina. U promociji ove obmane posebno se isticala predsednica JUL-a Mirjana Marković.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Beta/Tanja Dojčinović

Potom su Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović, 2008. godine u predizbornoj kampanji ponovo reciklirali "Europolis". Tada su najavili 50.000 novih radnih mesta (četiri puta manje nego što danas najavljuje Vučić), završetak Glavne železničke stanice „Prokop", oslobađanje 86 hektara najatraktivnijeg zemljišta u Beogradu i realizaciju projekta koji će omogućiti da Beograd postane centar usluga jugoistočne Evrope. Najavili su i „upošljavanje kompletne beogradske privrede" i „mogućnost završetka projekta u narednom četvorogodišnjem mandatu" (dakle do 2012.).

Treća zloupotreba tog urbanističko arhitektonskog mita je počela u aprilu 2012. i traje do dana današnjeg. Tada, u aprilu 2012. godine, trostruko neuspešni kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić, predstavio je projekat "BeoGRAD na vodi" 2012.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Fonet

Vučić je tokom plovidbe brodom sa novinarima istakao da je projektom "BeoGRAD na vodi" planirano izmeštanje železničke i autobuske stanice, očuvanje značajnih kulturnih objekata, ali i otvaranje novih sadržaja u skladu sa savremenim stremljenjima modernog grada. On je naveo da će taj potez predstavljati kombinaciju poslovnog kompleksa, hotela luksuzne kategorije, stambenih blokova, objekata sa kulturnim i umetničkim sadržajem i objekata za sport i rekreaciju, uz velike zelene površine. Luksuzni kompleks će, kako je naveo, biti odvojen posebnim kanalom.

Radi se o istovetnom ponavljanju opštih mesta iz ranije obmane zvane "Europolis", i ponavljanju svega onoga što su govorili predstavnici
SPS-a i JUL-a u izbornim kampanjama od 1995. do 1998. godine i potom predstavnici SPS-a, u kampanji za izbore 2008...

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Fonet

Januara 2014. Vučić kao Prvi potpredsednik Vlade, govori potpuno suprotno od onoga što je rekao 2012. godine u vezi sa tenderima ("Postoji veliki broj investitora koji su zainteresovani za učešće u ovom projektu, ali o tome sada ne mogu da govorim jer će svi morati da prođu tendersku proceduru", april 2012.), i danas negira potrebu za poštovanjem procedura (konkursa i tendera) i govori o „fast lejnu", odnosno protekciji za investitore iz Emirata, iz poštovanja prema njihovom novcu (a protekcija nije ništa drugo nego) potencijalna korupcija .

Vučić je i žestoko napao predsednika Udruženja arhitekata Srbije Igora Marića, koji je govorio o obavezi raspisivanja javnog međunarodnog konkursa za prostor Savskog amfiteatra.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Zorana Jevtić

Vučić je 22. januara 2014. izneo zapanjujuću tvrdnju koja poziva na kršenje zakona: "Državni organi se neće obazirati na sve moguće prepreke i posao će završiti".

Vučić je na pitanje zašto nije raspisan konkurs za "Beograd na vodi", rekao da nema ništa protiv, ali da bi voleo da predstavnik udruženja arhitekata koji je tražio da se raspiše konkurs, "pronađe tri milijarde i sto miliona dolara pa da raspiše neki konkurs". "Ja znam da nama Srbima nikada ništa nije dobro. Šta god da uradimo, uvek će se pronaći neko ko će u nečemu falinku da pronađe, pa makar to bilo najvelelepniji, najlepši mogući projekat za našu zemlju", rekao je Vučić.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Zorana Jevtić

"Ako mislite da idemo u Evropu, ali da se sprdamo s tuđim novcem, da ga nipodaštavamo, da je naša pamet mnogo preča i važnija i to što smo mi mnogo lepi, nego nečije tri milijarde dolara, a ja vas pitam gde vi mislite da mi živimo, gde hoćete da mi živimo!", rekao je Vučić.

"Imate u Empajer stejt bildingu ili Rokfeler centru "fast lejn" za 20 dolara da brže prođete. Svuda u svetu... Šta hoćete ljudi, da onaj ko da tri milijarde, da to ne poštujemo!? Pa kakav to svet hoćemo da pravimo? Hoćemo li u socijalističko samoupravljanje da se vratimo? Ja neću!", rekao je Vučić.

Na sve ovo kritički ka Vučiću je reagovala organizacija "Transparentnost Srbija".

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Fonet

Ove nove izjave Aleksandra Vučića, osim što su potpuno nezrele i detinjaste, predstavljaju poziv n korupciju i nepoštovanje zakona, sa najvišeg državnog mesta. Ovim postupkom PPV-a, će biti omogućeno da investitori iz Emirata, za početak, pribave protivpravnu imovinsku korist u znatnom milionskom iznosu u dolarima, a na štetu države Srbije.

Ovo protežiranje stranih investitora i oligarha, od strane Vučića, se suštinski ne razlikuje od protekcije za koju su se izborili domaći investitori i tajkuni, Mišković i Beko, u procesu privatizacije "Luke Beograd", procesu otimanja zemljišta bez naknade, u javnoj svojini, radi gradnje"Grada na vodi". Vučić na sebe primenjuje jedne standarde a na Miškovića i Beka druge. Naravno, teško je verovati da će Vučić da optuži sam sebe za korupciju, ili za pribavljanje protivpravne koristi drugim licima - sve u korist braće šeika iz Emirata.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Fonet

Važno je naglasiti da nijedan državni organ ili institucija nisu doneli bilo kakvu odluku o projektu "Beograd na vodi", i da ne postoji nijedan zvanični dokument o tom projektu. Ako postoji, neka ih daju na uvid javnosti. Taj projekat je Potemkinovo selo SNS i kandidata za gradonačelnika Aleksandra Vučića.

O tome svedoče reči izvesnog Srđana Rupara koga mediji predstavljaju kao "vođu tima projekta", u intervjuu "E-kapiji" od 13. oktobra 2013. u kome Rupar kaže: "Iza projekta stoje Vlada Srbije i država. Izradi se pristupilo po nalogu Srpske napredne stranke za vreme predizborne kampanje, kada je on (Rupar), kao nestranačka ličnost, preko evropskih institucija angažovan po nalogu Aleksandra Vučića".

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Nebojša Mandić

Ako neko razume logiku ovih reči, neka nam javi. Srđan Rupar je građevinski inženjer (hidrotehnički smer) i vlasnik privatne firme "Hidroplaning" iz Rakovice. Firma "Hidroplaning" d.o.o. ima 9 zaposlenih i prihod u 2012. u iznosu od 16, 9 miliona dinara i neto gubitak od 6,5 miliona.

Firma nema nikakve važnije reference, a nema ni internet prezentaciju, pa ne postoji mogućnost uvida u reference te firme. Svaka iole ozbiljnija firma obavezno ima sajt na koji sa ponosom istakne poslovne reference. Ovde to nije slučaj.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Dragana Udovičić

Kao „koordinator projekta ispred Vlade, navodi se funkcioner SNS
Aleksandar Karlovčan . Navedeno lice je (ili je bilo) vlasnik firmi "Sens marketing" i firmi "Merlin-doo" i "Merlin da-kar doo"- sve tri registrovane na istoj adresi- Tabanovačka 5. Firme "Merlin-doo" i"Merlin da-kar doo" se bave proizvodnjom boja, lakova i premaza. Firma "Sens marketing" je povezana sa Skaj plus televizijom, naslednicom Svet plus televizije, koju nazivaju SNS partijskom televizijom, kako nazivaju i televiziju Kopernikus, sa kojom je Skaj plus poslovno povezana.

Dakle, kapitalni državni projekat od prvorazrednog značaja, vredan 8 milijardi dolara, vode dva neovlašćena i nekompetentna lica, osnovano sumnjamo. Zasad je očigledno da je Karlovčan kao vlasnik jedne televizije, zadužen za medijsko spinovanje, a Rupar kao građevinski inženjer zadužen za
kvazistručno spinovanje. Zanimljivo je da je bilo najavljeno da njih dvojica imaju predavanje, odnosno promociju projekta "Beograd na vodi" u Inženjerskoj komori Srbije , ali su je oni otkazali (očigledno ih je neko upozorio da će biti, u stručnom pogledu, rastrgnuti od strane stručnjaka koji mogu prisustvovati toj promociji). Naravno, ni jedan ni drugi nemaju nikakvog iskustva u radu na ovakvim projektima.

Siniša Mali u obilasku radova na Beogradu na vodi
Siniša Mali u obilasku radova na Beogradu na vodifoto: Fonet

Predsednik Privremenog veća Siniša Mali je saopštio da će što pre biti formirano preduzeće "Beograd na vodi", a da će potom partneri iz Emirata da ulože 3,1 milijardu dolara u ceo projekat. Takođe se navodi, stidljivije doduše, da je za sve faze potrebno oko 8 milijardi dolara. Kao što se vidi, obezbeđene su 3 milijarde dolara od 8 potrebnih. Ali treba imati u vidu da se samo radi o obećanju. Isto tako odlučno lično Vučić je sredinom 2013. godine, a to su preneli svi mediji, obećao da će Emirati, dati Srbiji kredit pod povoljnim uslovima u iznosu od "2 do 3 milijarde dolara" do kraja te godine (primetite licitiranje ogromnim iznosima.). Taj iznos od 3 milijarde dolara je čak ukalkulisan u budžet za 2014, što je zvanično potvrđeno, a što je kritikovao čak i Dinkić.

Međutim, danas u februaru 2014. jasno je da Emirati Srbiji neće dati nikakav kredit, već se insinuira da je taj neizvesni iznos ulaganja u iznosu od 3 milijarde dolara u "Beograd na vodi"- taj kredit, a pored toga u medijima se navodi da pregovori oko tog kredita traju...

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Filip Plavčić

Da bi "Beograd na vodi" kao ideja, kao projekat, bio uopšte razmatran, neophodno je završiti sledeće kapitalne projekte od kojih većina nije ni započeta:


- dovršiti "Prokop" i tamo preseliti Glavnu železničku stanicu,
- ukloniti staru Železničku stanicu,
- izgraditi novu autobusku stanicu na Novom Beogradu i ukloniti staru,
- izgraditi novu ranžirnu stanicu u Batajnici i ukloniti staru,
- izgraditi novu železničku obilaznicu za transport opasnih materija i ukloniti staru obilaznicu oko Kalemegdana,
- s tim u vezi, izgraditi novi železnički most kod Vinče kao deo te obilaznice.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Promo

Sledeći problem je činjenica da nisu obezbeđena sredstva za realizaciju ovog projekta. Čak ni najava tri od osam potrebnih milijardi ne predstavlja ništa više nego prazno obećanje.

Potom se postavlja pitanje - ko će kupiti toliku količinu izgrađenih nekretnina u zemlji koja se po većini pokazatelja nalazi na dnu Evrope? Ko ima interes da ulaže u kupovinu enormne količine nekretnina, kada u samom Beogradu imamo ogroman broj neprodatih i neizdatih stanova, poslovnih zgrada i prostora? Odgovor je jasan - niko...

Beograd na vodi - Aleksandar Vučić
Beograd na vodi - Aleksandar Vučićfoto: Fonet

Što se tiče Savskog amfiteatra, potrebno je uraditi još mnogo toga, ali navodimo samo pet najkrupnijih preduslova.

Da podsetimo da se država Srbija nije mogla izboriti ni sa dovršetkom onog prvog, glavnog, već započetog projekta – Prokopa - izgradnje nove Glavne železničke stanice. Projekat "Prokop" započet je još davne 1977. godine i prekinut negde 1997. godine. I u poslednjih sedamnaest godina država nije smogla snage ni sredstava da dovrši bar tu prvu pretpostavku za privođenje nameni prostora Savskog amfiteatra. Stoga okretanje svega naglavce, kao što je najavljeno, i gradnja kuće od krova nemaju nikakvo utemeljenje. Naime, glasno i jasno je najavljeno od Siniše Malog i drugih učesnika ovog projekta da će ceo projekat biti započet gradnjom šoping-mola i kule visine 180 metara (na sredini celog kompleksa a na ivici reke).

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Nebojša Mandić

I opet je bitno naglasiti da je i za gradnju ta dva objekta neophodno izmeštanje železničke i ranžirne stanice, odnosno da je neophodno ispuniti neke od preduslova koje smo naveli.

Svi smo, to je nesumnjivo, za to da se Beograd razvija, ali smo protiv toga da se rade sporni projekti koji ili ne mogu biti dovršeni, kao što je bila gradnja "Prokopa" (koja nije dovršena ni posle 36 godina), ili koštaju previše za jednu siromašnu zemlju kao što je Srbija - mislimo na gradnju mosta preko Ade, mosta koji je izgrađen na pogrešnom mestu kao nefunkcionalni deo unutrašnjeg magistralnog prstena (sama lokacija je poskupela cenu za oko 100 miliona evra zbog neverovatno komplikovanih pristupnica), umesto da bude izgrađen na suprotnom kraju Ade kao deo funkcionalnog Spoljnog magistralnog prstena. Pri tome je odabran takav projekat mosta koji je poskupeo cenu izgradnje za dodatnih 100 miliona evra (zbog atraktivnog izgleda).

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Nebojša Mandić

Smatramo da su projekti gradnje lažnog metroa i Beograda na vodi, megalomanski i neadekvatni projekti, koji su ili neizvodivi, pa će se zaustaviti i ostati nedovršeni, kao Prokop, ili su potpuno utopijski (Bg na vodi) ili pogrešno koncipirani (metro).

Treba raditi na realnim i izvodivim projektima. Na primer, za početak dovršiti Prokop, odnosno gradnju Glavne železničke stanice. Izgraditi novu autobusku stanicu na Novom Beogradu. Uraditi projekat teškog - pravog metroa, visokokapacitetnog, odozdo napajajućeg, podzemnog, širokotračnog šinskog sistema. I paralelno sa tim rešavati imovinsko pravne odnose i pripremati plansku dokumentaciju za Savski amfiteatar, pa makar ga zvali "Europolis" ili "Beograd na vodi", na Vučićevo zadovoljstvo - piše u tekstu, koji potpisuje Nebojša Bakarec, član SNS i odbornik te stranke u Skupštini grada Beograda.

Istine radi, reč je o tekstu koji j Nebojša Bakarec napisao 2014. godine.

BONUS VIDEO: Branko Ružić, Espreso intervju nedelje

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media