MOST NA ADI, KNEZA MILOŠA... Siniša Mali otkrio koji projekti u 2018. čekaju Beograd
Siniša Mali, Foto: Beta / Emil Vas

radno i u 2018.

MOST NA ADI, KNEZA MILOŠA... Siniša Mali otkrio koji projekti u 2018. čekaju Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će i u 2018. godini u prestonici biti rađeni značajni infrastrukturni projekti

Objavljeno:

Najavljujući početak gradnje nove autobuske stanice u Bloku 42, Mali je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da gradnja tih 20.000 kvadrata "sigurno kreće u januaru, februaru".

"Izmeštanjem oko 1.100 autobusa u Blok 42, konačno ćemo rasteretiti Savski amfiteatar", rekao je Mali.

Na podsećanje da je kamen temeljac za novu BAS bio najavljen za početak decembra, Mali je kazao da to pomeranje neće uticati na konačan rok.

"Glavni razlog za pomeranje početka gradnje su podzemne garaže. Nismo bili zadovoljni prethodnim rešenjem, pa je CIP, koji sada projektuje stanicu, tražio dodatna dva meseca. Ako smo čekali 40 godina, možemo još mesec, dva", rekao je gradonačelnik.

Velika obnova ulica na potezu Ruzveltova do "25. maja", prema njegovim rečima, mogla bi da počne otprilike u maju i da radovi traju šest meseci.

"Kao i prilikom ovogodišnje obnove, imaćemo međufaze i sistem bonusa za izvođača ako ranije završi. Biće urađeno kao Bulevar oslobođenja, sve novo - sa šinama oko koje je beton, a ne asfalt, kolji brzo propada", naveo je on.

Objašnjava da ipak neće biti biciklističke staze, jer je problem raskrsnica Cara Dušana sa Tadeuša Košćuška.

"Ako bi smo sada pravili stazu za bicikliste, morali bi smo da ukinemo jednu saobraćaju traku ili oko 200 parking mesta. Postoji plan da se tu uradi podzemna garaža, ali dok se ona ne uradi, ne može ni staza", kaze Mali.

U planu za 2018. je i početak gradnje novog lučnog savskog mosta, ali pre toga na Mostu na Adi moraju da se postave tramvajske šine.

"Za nekoliko nedelja trebalo bi da bude poznat izvođač radova na Mostu na Adi, kako bi oni mogli da počnu u toku građevinske sezone. Postavljanje šina trebalo bi da traje oko godinu dana. Rekonstrukciju Starog savskog, bez prekidanja saobraćaja, možemo da počnemo i pre kraja postavljanja šina na mostu, jer to nisu samo radovi na mostu, nego i na pristupnim vezama", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, do leta će početi obnove Ulice kneza Miloša, koja će biti u dve faze i saobraćaj neće trpeti.

"U 2018. radiće se instalacije. Želimo da one budu gotove kada 2019. počnemo da otvaramo jednu po jednu saobraćajnu traku kako bi se gradila garaža", kazao je on.

Mali je rekao da je Beograd apsolutno spreman za početak gradnje jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi.

"Već imamo četiri, pet lokacija, kao što su Makiško polje, leva obala Dunava, ali i jedna na Novom Beogradu. Radimo na još nekoliko. Na pojedinim lokacijama možemo da krenemo u izgradnju već 2018.", rekao je Mali.

Govoreći o gradskom prevozu, Mali je naveo da je jedan od problema loša naplata, kao i GSP - firma sa oko 6.000 zaposlenih.

"Dosta smo investirali, ali predstoji nam dalja obnova voznog parka, kao i da podignemo svest o važnosti plaćanja prevoza. Bez toga nema oporavka GSP-a", rekao je on.

Mali je podsetio da se od raskida sa Busplusom odustalo zbog skupih penala, navodeći da je "u ugovoru koji je potpisao Dragan Đilas stajalo da su, ako se on raskine pre vremena, penali oko pet miliona evra.

"Mi taj novac nemamo i gledamo da unapredimo sistem", dodao je Mali.

Kada je reč o Sava centru, gradonačelnik navodi da je novi tender u toku i da je najveći problem pronalaženje institucije svetskog renomea koja se bavi tim poslom.

"Mislim da će drugi tender biti uspešniji, jer su se javili i interesenti iz inostranstva. Ako ne uspemo, gledaćemo kako sami da rešimo. Veliki je to posao, a kreditori za tako nešto traže dokaze da će biti održivo posle ulaganja", rekao je Mali.

(Espreso.co.rs / Agencije, Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.