Hoće li ovaj stanovnik postati novi simbol Beograda? Upoznajte Beogradskog čitača!

Od juče na Čuburi!

Hoće li ovaj stanovnik postati novi simbol Beograda? Upoznajte Beogradskog čitača!

Spomenik „Beogradski čitač”, koji od danas krasi Čuburski park, a simbolizuje mladu osobu koja čita i koja treba da ostane u prestonici
Objavljeno:

Čuburski park od danas krasi novi spomenik kojim se Beograd pridružio velikom broju gradova u svetu, poput Vašingtona, Kanzas Sitija i Vankuvera koji imaju isto obeležje. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano je otkrio spomenik „Beogradski čitač”, koji od danas krasi Čuburski park. Gradonačelnik je tom prilikom istakao da se statue čitača nalaze u velikom broju gradova u svetu, poput Vašingtona, Kanzas Sitija, Vankuvera.

Beoinfo.rs
- Za nas u Beogradu ova statua je simbol promena i povratka starim, ali pravim vrednostima, koje smo s vremenom zaboravili ili izgubili. Simbolizuje mladu osobu koja čita i koja treba da ostane u Beogradu i Srbiji, da uči i završava školu, a kasnije i nalazi posao ovde. Nekada je Knez Miloš doveo u našu zemlju inženjere, lekare i učene ljude i podržao je Vuka Stefanovića Karadžića u bavljenju srpskim jezikom, pravopisom i pismom, a spomenik nas u današnje vreme podseća na to. Ciceron je svojevremeno rekao da je svaka soba bez knjiga kao telo bez duše. Zato neka „Beogradski čitač” bude nova duša Beograda - rekao je Siniša Mali i izrazio zadovoljstvo što je projekat realizovan za kratko vreme. „Beogradski čitač” je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić. Autor skulpture je Andrija Vasiljević, uz podršku Dragoljuba Dimitrijevića, profesora vajarstva na FPU.
Beoinfo
Projekat ima podršku gradonačelnika Beograda, a pokrovitelj je Udruženje književnika Srbije. Realizuje se u tri faze, koje će trajati više godina. Posle postavljanja skulpture, planirana je akcija podsticanja školaraca na literarno stvaralaštvo, a nakon toga i postavljanje skulpture/instalacije „Beogradski čitač” na beogradskom aerodromu. Svečanosti su prisustvovali brojni dramski umetnici i književnici. (Espreso.co.rs/Beoinfo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.