80.000 BEOGRAĐANA ŽIVI OVDE, A IMAJU SAMO JEDNU SREDNJU ŠKOLU: Pokrenuta peticija da se to promeni
Foto: Beta / Emili Vas

inicijativa

80.000 BEOGRAĐANA ŽIVI OVDE, A IMAJU SAMO JEDNU SREDNJU ŠKOLU: Pokrenuta peticija da se to promeni

Peticija će biti upućena kao zahtev Ministarstvu prosvete da se u najskorijem roku obezbedi rešenje ovog problema

Objavljeno:

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pokrenula je peticiju "Zahtevamo srednje škole na levoj obali Dunava!" kako bi se rešio problem nedostatka srednjih škola u ovom delu Beograda.

"Uprkos tome što na levoj obali Dunava živi skoro 80 hiljada stanovnika ovaj deo Beograda ima samo jednu srednju školu, i to Poljoprivrednu školu sa domom učenika PK Beograd.

Najbliže gimnazije nalaze se na Dorćolu i kod Tašmajdana, a najbliža muzička škola kod Doma omladine. Elektrotehnička, PTT i Železnička škola nalaze se nešto bliže, kod Pionira, ali u svakom slučaju, deca moraju prevaliti dugačak i nebezbedan put do škole. Prevoz po pravilu uključuje i prelazak Pančevačkog mosta, česte velike gužve i neizvesnost u pogledu utrošenog vremena i troškove karata. Na ovaj način naša deca nalaze se u neravnopravnom odnosu sa svojim vršnjacima, gube ogromno vreme koje bi mogli posvetiti ličnom razvoju, a dodatno opterećuju i već ionako mali porodični budžet roditelja.

Smatramo da bi za kvalitetno obrazovanje dece koja žive na levoj obali Dunava bilo neophodno otvaranje novih srednjih škola koje će ponuditi adekvatan izbor srednjoškolcima. Takođe, bez srednješkolskog obrazovanja, pitamo se kakva to perspektiva čeka stanovnike naše opštine, odnosno leve obale. Pored brojnih problema sa kanalizacijom, nedostatkom kulturnih i drugih sadržaja, saobraćajem i javnim prevozom, ovaj problem možda i najbolje odražava ono što osećamo, a to je da su Borča, Ovča, Kotež, Krnjača, Sebeš, Padinska Skela i druga manja ili veća naselja leve obale mesta gde žive građani Beograda drugog reda.

Peticija će biti upućena kao zahtev Ministarstvu prosvete da se u najskorijem roku obezbedi rešenje ovog problema" - stoji u saopštenju za medije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.