BEOGRAĐANI, ODAHNITE! Kaldrma se vraća u Skadarliju! (FOTO)
Foto: Beoinfo

počelo je

BEOGRAĐANI, ODAHNITE! Kaldrma se vraća u Skadarliju! (FOTO)

Posle 1967. godine, odnosno posle 50 godina, ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija Skadarlije – precizirao je Vesić.

Objavljeno:

Prema planu rekonstrukcije Skadarlije koji je usvojen još prošle godine, postavljanje turske kaldrme počelo je danas. Radovi će trajati do 1. decembra kada će deo između Ulice Strahinjića Bana i Gospodar Jovanove biti završen i moći će da ga koriste turisti i svi drugi koji dolaze u Beograd za novogodišnje praznike, rekao je gradski menadžer Goran Vesić obilazeći radove.

Betoniran Kalemegdan, asfaltirana Skadarlija, sve raskopano, a ti me ne voliš! ŠTA JOŠ HOĆEŠ BEOGRADE? ŠTA??? (FOTO)

foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, drugi deo ulice, od Gospodar Jovanove do Bulevara despota Stefana, biće rađen na proleće kada vremenski uslovi budu dozvoljavali kako bi za letnju sezonu kompletna Skadarska ulica bila rekonstruisana.

SLIKA KOJE JE ŠOKIRALA BEOGRAĐANE: Skadarlija ASFALTIRANA? Nema više kaldrme?! (FOTO)

Vesić je podsetio da je u junu ove godine rekonstruisana česma, tako da će do kraja proleća sledeće godine u potpunosti biti završena rekonstrukcija Skadarske ulice.

foto: Beoinfo

– Prvo je u potpunosti zamenjena kompletna instalacija, a potom vodovodne i kanalizacione cevi. Nakon toga je urađena podloga od 25 centimetara krupnog kamena, 15 centimetara sitnog i osam centimetara asfalta, a na takvu kompletnu podlogu stavljaju se kamene kocke. Posle 1967. godine, odnosno posle 50 godina, ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija Skadarlije – precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da je rekonstrukcija urađena u skladu sa zakonom i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer je ova celina proglašena kulturnim dobrom i biće uređena tako da desetinama godina neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija.

foto: Beoinfo

– Trebalo bi da budemo ponosni na način na koji se radi ova rekonstrukcija jer tako treba da čuvamo sva naša kulturna dobra – zaključio je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković upoznala je prisutne sa činjenicom da je Skadarlija proglašena kulturno-istorijskom celinom 1967. godine.

foto: Beoinfo

– Ovo nije samo boemska četvrt već i jedna od najpoznatijih turističkih destinacija koje se vezuju za naš grad. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izdao je mere i uslove zaštite, pa se svi radovi odvijaju u skladu sa tim – rekla je Olivera Vučković.

foto: Beoinfo

Najstariji majstor za kaldrmu u Beogradu – sedamdesetsedmogodišnji Stojan Nikolić objasnio je prisutnima da će se u narednim danima novopostavljena kaldrma zalivati, kako bi se cement koji je posut zajedno sa peskom na asfalt stvrdnuo i tako fiksirao kaldrmu za tlo.

Događaju je prisustvovao i direktor JP „Putevi Beograda” Slaviša Živković.

(Espreso.co.rs / Beoinfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.