PREPLAVILE su Beograd, plaše Beograđane, a evo šta vas jedino može SPASTI od njih (FOTO)
Foto: WIkipedia/Yerpo

ISPUŠTAJU NEPRIJATAN MIRIS

PREPLAVILE su Beograd, plaše Beograđane, a evo šta vas jedino može SPASTI od njih (FOTO)

Iako velike, smrdibube se pakuju za hibernaciju i u jako malim pukotinama

Objavljeno: 17:54h

Smrdibube i ove jeseni stvaraju neprijatnosti Beograđanima, a kako objašnjava profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković, one bi sa prvim hladnim vremenom trebalo da se primire, ali u toplini stanova.

- Smrdibubama sada unutrašnji ciklus govori da je vreme da se spremaju za zimski san, kada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti. Međutim, pošto još uvek nije hladno vreme, one izlaze i možemo ih videti napolju, ali to će za manje od mesec dana verovatno prestati - priča profesor Ćetković.

I MI SMO MORALI DVA PUTA DA PROVERIMO ŠTA ČITAMO! Država stavila pod hipoteku REKU! (FOTO)

Iako velike, smrdibube se pakuju za hibernaciju i u jako malim pukotinama.

- One idu dosta prema gornjim spratovima i tavanima, ulaze u šupljine gde mogu da se uspavaju i one će do proleća ostati tamo. One će se tada razići i otići u prirodu, neke će i uginuti, a onda sve ponovo u krug - kaže profesor.

Prema njegovim rečima, ovi insekti su poslednjih godina uobičajena pojava i one se teško mogu suzbiti.

MOŽE DA SE ODUŽI DO 2030. GODINE! MiG-ovi iz Rusije ne lete 20. oktobra, novi radari i rakete nisu ni na vidiku!

- Čini mi se da ih je prošle godine bilo najviše, a njihov broj, odnosno preživljavanje, varira iz godine u godinu. One nisu opasne, ne ujedaju, samo su neprijatne. Teško ih je suzbiti jer će uvek doći druge, tako da je to samo trošenje para i nepotrebno trovanje - ističe profesor Ćetković.

Tako su se lane najviše žalili stanari u okolini Šumica, na Adi Ciganliji, ali i u Borči i Pančevu, gde su se mogle videti svuda - na bilbordima, stajalištima, ali i ljudima.

ŠEĆER, SO, ULJE, NAREZAK, KOLA I PAŠTETE! SNS počeo da deli predizborne paketiće po Novom Beogradu uoči izbora! (FOTO)

Kako rešenje za ove štetočine još nije pronađeno i kod nas ne postoje službe obučene baš za to, najpametnije je da rupice i šupljine u stanu popunite pre njihovog dolaska.

Iako ovi insekti iz porodice stenica nisu opasni, treba povesti računa i potruditi se da ih ne uznemirite, jer u tom slučaju ispuštaju jak, neprijatan miris.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.