DA LI STE PRIMETILI DA SE U SRCU BEOGRADA DEŠAVA NEŠTO NEOBIČNO? Otišli smo na lice mesta i imali smo šta da vidimo
Terazije, Foto: Tamara Trajković

BEOGRAD

DA LI STE PRIMETILI DA SE U SRCU BEOGRADA DEŠAVA NEŠTO NEOBIČNO? Otišli smo na lice mesta i imali smo šta da vidimo

Otvorena izložba na na Terazijama povodom "Dana Beograda"

Objavljeno:
T Š

Na današnji dan 1146. godine prvi put se pominje ime grada Beograda, a tradicionalno godinama unazad u toku aprila obeležavaju se Dani Beograda, manifestacija namenjena obeležavaju dva bitna datuma za našu prestonicu. Dani Beograda trajaće od 16. do 19. aprila. Ovaj datum je takođe bitan za prestonicu, jer predstavlja dan kad su Turci simbolično predali ključeve grada knezu Mihailu 1867. godine.

Povodom otvaranja manifestacije, otvorena je i izložba slika na Terazijama, nazvana "Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe".

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda realizovao je ovu izložbu posvećena istorijiskim podacima o Terazijama. Od danas, 16. aprila, od 14 časova građani će moći da vide slike iz prošlosti koje su deo privatne zbirke Miloša Jurišića, koje je on ekskluzivno ustupio za ovu izložbu.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

Na desetinama panoa poređanih oko Terazijske česme možemo videti kako je ovaj deo grada izgledao kroz istoriju, ali i pročitati zanimljivu priču o tome šta se sve nalazilo na ovom mestu.

U galeriji možete videti slike kako je to izgledalo na otvaranju izložbe:

1 / 23 Foto: Tamara Trajković

Izložba prati razvoj ovog mesta, ali i priču o važnosti u svakodnevnom životu Beograđana. Ovaj trg je kroz istoriju bio mesto okupljanja, ali i mnogih bitnih dešavanja, od jubileja do rođendana.

Kratka priča o Terazijama

Terazije su poseban trg u samom centru grada koji se vezuje za mnoge srpske vladare i dinastine. Ime je dobio za vreme otmonaske vlasti, kada je u 17. veku na mestu gde se danas nalazi hotel "Moskva" bilo veliki rezervoar za vodu - terazija. Početkom 19. veka Terazije postaje centar društvenog života Beograda, kao glavno mesto u Beogradu, na mestu ukrštanja dva najvažnija druma – Kragujevačkog i Smederevskog.

Zbog kulturnog, istorijskog i društvenog značaja, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je 2021. godine izradio Predlog za utvrđivanje prostorne kulturno-istorijske celine Terazije, koja je iste godine i utvrđena odlukom Vlade Republike Srbije.

Bonus video:

00:15

Aleksandar Vučić u Mostaru

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.