SRBIJA DO KRAJA GODINE DOBIJA "PALATU NAUKE": Imaće 19 savremenih laboratorija, a kafu će služiti ROBOTI! (VIDEO)
Palata nauke, Foto: Tamara Trajković, Privatna arhiva

MESTO GDE SE SUSREĆU VEKOVI

SRBIJA DO KRAJA GODINE DOBIJA "PALATU NAUKE": Imaće 19 savremenih laboratorija, a kafu će služiti ROBOTI! (VIDEO)

Po ugledu na najbolje svetske naučne centre, Srbija do kraja godine dobija prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke - Palatu nauke

Objavljeno:
Marina Letić

Zdanje na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša iz 1924. godine postaće jedinstvena tačka na Balkanu u kojoj se spajaju prošlost i budućnost, prožimaju vekovi, kulturno nasleđe i tehnološka dostignuća.

U godini kada ovaj spomenik kulture obeležava 100 godina od izgradnje, zablistaće novim sjajem.

Jedna od najlepših zgrada u Beogradu pretvorena je u "Palatu nauke"- jedinstveni centar za istraživanje i mesto susreta studenata, naučnika i svih ljudi koji veruju u čudotvorni svet nauke.

Po ugledu na najbolje svetske "science" centre, Srbija će na ovaj način dobiti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke.

Palata nauke
Palata naukefoto: Privatna arhiva

Tim povodom, danas je predstavljen sadržaj i eksponati koji će u Palati nauke biti izloženi za najširu javnost.

Kako su istakli iz MK grupe, upravo su podrška nauci i obrazovanju motiv Miodragu Kostiću da za svoju zadužbinu pokloni novac za "Palatu nauke" i tako ostavi trajnu vrednost našem društvu.

- Popularizacija nauke i približavanje nauke široj javnosti jeste misija gospodina Kostića u osnivanju "Palate nauke" i upravo je za tu namenu izdvojeno 25 miliona evra investicije u prostor od 5.500 metara kvadratnih koji će biti otvoren za širu javnost na kraju ove godine, poručila je Aleksandra Stojanović, direktorka korporativnih poslova MK Group.

Aleksandra Stojanović, direktorka korporativnih poslova MK Group
Aleksandra Stojanović, direktorka korporativnih poslova MK Groupfoto: Tamara Trajković

Okupljeni oko ovog projekta našli su se pred zahtevnim zadatkom da pronađu balans između tradicije koju zdanje na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša nosi i savremenih dostignuća kojima bi mogli da osveže zgradu i posetiocima ponude nove i potpuno drugačije sadržaje.

Zgrada na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, upravo će ovih dana otkriti svoju renoviranu fasadu. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umetnička vrednost zdanja.

- Zadovoljstvo je učestvovati u ovakvom projektu kao što je "Palata nauke" i Zadužbine Miodraga Kostića. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od početka je uključen onako kako je to dolikuje instituciji zaštite u jedan ovako izuzetan projekat. Potpuno smo pri kraju prve faze radova koja podrazumeva radove restauracije fasade, dekorativne plastike na fasadi, elemenata na samom krovu zgrade i samom krovu, kao i zameni stolarije. Nastavićemo uspešnu saradnju u drugoj fazi, a u ovoj godini, kada se navršava sto godina od kada je zgrada nastala, čini mi se da je ovo najbolji poklon da zgrada bude rekonstruisana, vraćen joj je stari sjaj koji će dobiti novu ulogu, a takođe se nadamo da će do kraja godine postati pojedinačni spomenik kulture, rekla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beogradafoto: Tamara Trajković

Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića istakao je da "Palata nauke" jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope, pre svega zato što pokušava da spoji dve tako raznolike delatnosti.

- Jedna je istraživački rad sa 19 naučno-istraživačkih centara Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji će pokrivati sve one velike teme o kojima često samo čujemo u medijima i čitamo na internetu, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje ili robotika, ali s druge strane popularnu nauku kojom ćemo probati da dođemo baš do svakog posetioca "Palate nauke" -od najmlađih, preko studenata i do roditelja i završićemo taj ceo naš put jednim planetarijumom u srcu ove zgrade kojim želimo da sve teme od interesa za mlade, od mikro do makro kosmosa, dopru u budućnost i do budućih generacija u ovoj zemlji, istakao je Nemanja Đorđević.

Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića
Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostićafoto: Tamara Trajković

Posetioci će imati priliku da uživaju u interaktivnim i edukativnim izložbenim postavkama. "Escape room", naučni kafe, naučne laboratorije, "show lab", multifunkionalna učionica, dečji naučni klub i planetarijum samo su deo bogatog sadržaja Palate nauke koji je prilagođen svim generacijama.

Zadužbina Miodraga Kostića donosi najveći interaktivni globus u Evropi, planetarijum i izložbenu postavku od preko 30 naučnih eksponata koji će biti na raspolaganju svim posetiocima "Palate nauke", uz posebne sadržaje namenjene deci i mladima.

Ovde će biti i najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 m 2 sa 36 sedećih mesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti. Posetiocima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na poslednjem spratu. U multifunkcionalnoj sali organizovaće se radionice, seminari i naučna predavanja.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da će kafu u naučnom kafeu služiti robiti.

Vrata ove jedinstvene palate biće otvorena svim sadašnjim i budućim naučnicima, istraživačima, studentima i đacima, ali i ljudima svih generacija koji veruju u svet bezgraničnih mogućnosti koji otkriva nauka.

1 / 16 Foto: Tamara Trajković

Podsetimo, krajem oktobra 2023. godine svečano je predstavljena Zadužbina Miodraga Kostića i saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i najavljeno je da će Srbija i Beograd dobiti "Palatu nauke".

Prema planu, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji svoja vrata za posetioce će otvoriti u decembru ove godine.

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

(Espreso / Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.