MESTO SUSRETA TRADICIJE I INOVACIJA: Trg Nikole Pašića dobija novo ruho, a fontani se vraća stari izgled (FOTO)
Novi izgled Trga Nikole Pašića, Foto: Beoinfo.rs

Obnova simbola grada Beograda

MESTO SUSRETA TRADICIJE I INOVACIJA: Trg Nikole Pašića dobija novo ruho, a fontani se vraća stari izgled (FOTO)

Gradski urbanista Marko Stojčić za Espreso je istakao da se Trg Nikole Pašića potpuno rekonstruiše i da svi radovi teku po planu

Objavljeno:

Trg Nikole Pašića jedan od glavnih simbola Beograda, a njegova rekonstrukcija zvanično je počela 26. februara.

Projekat, koji je usklađen sa savremenim potrebama građana, ali i urbanističkim vizijama razvoja glavnog grada, jedan je od najambicionzijih projekata prestonice.

Rekonstrukcija obuhvata kompletno osavremenjivanje trga, uvođenje naprednih tehnoloških rešenja i poboljšanje kvaliteta života u samom centru grada.

Spomenik Nikoli Pašiću ostaje na istoj poziciji, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, biće tretiran na pravi način. Ovo se odnosi na čišćenje, popravku ploča, zaštitu, kao i sve drugo što je potrebno.

Ono što će definitivno dobiti novi izgled jeste fontana koja će biti napravljena po uzoru na prvobitnu fontanu koja je trg krasila u drugoj polovini 20. veka.

Nakon obnove, izgledaće kao kada je prvi put napravljena po rešenju arhitekte Hranislava Stojanovića.

Radovi na Trgu Nikole Pašića
Radovi na Trgu Nikole Pašićafoto: Beoinfo.rs

Gradski urbanista Marko Stojčić za Espreso ističe da se Trg Nikole Pašića potpuno rekonstruiše i da svi radovi teku po planu.

- Rekonstrukcija je počela pre meseci i po dana i trajaće do kraja septembra. Kako stoje stvari, očekujemo da neće biti nikakvih probijanja rokova s obzirom na to da sve ide kako treba. Ono što je važno istaći jeste da je rađeno u saradnji sa arhitektama koji su dobili prvonagrađeno rešenje za taj prostor. Ono što je razlika jeste da je Grad insistirao da fontana ostane u tom prostoru, a konačni zaključak između nas i projektanata bio je da se vrati oblik fontane kakav je imala 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, pre nego što je Trg poslednji put rekonstruisan 1984. godine. To znači da imamo veliku fontanu čiji oblici već sada mogu da se vide s obzirom na to da je konstrukcija fontane urađena, naveo je Marko Stojčić i dodao da će sva infrastruktura na pomenutom prostoru biti rekonstruisana i da će na kraju radova dobiti kvalitetan granitni zastorac crvenkaste boje, koji će, u skladu sa tim kako je nekada trg izgledao, vratiti stari izgled.

- Biće dodato još visokog rastinja. Naravno, biće nova rasveta i klupe, tako da ćemo dobiti još jedan veoma važan gradski trg, odnosno poslednji u centralnoj gradskoj zoni koji nije rekonstruiran, istakao je glavni urbanista za Espreso.

Aleksandar Šapić i Marko Stojčić
Aleksandar Šapić i Marko Stojčićfoto: Beoinfo.rs

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda je prilikom obilaska radova rekao da će rekonstrukcija koštati 584 miliona dinara i trajati sedam meseci.

Ovako će izgledati Trg Nikole Pašića nakon rekonstrukcije:

1 / 3 Foto: Beoinfo.rs

Ukupna površina koja podleže rekonstrukciji iznosi 8.156,27 kvadratnih metara, od čega je značajan deo predviđen za pešačke zone, što potvrđuje opredeljenost Grada Beograda ka stvaranju prijatnijeg i pristupačnijeg okruženja za sve građane i posetioce.

Planirani radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom, postavljanje novog urbanog mobilijara, kao i izgradnju nove fontane od kamena.

1 / 7 Foto: Beoinfo.rs

Projekat stavlja naglasak na ekološku održivost, sa ciljem povećanja zelenih površina i poboljšanja urbanog pejzaža.

Podsetimo, Trg Nikole Pašića je poslednji put rekonstruisan 1984. godine. Na javnom konkursu za rekonstrukciju trga pobedio je predlog arhitekata Zorice Savičić i Zorana Mitrovića.

Bonus video:

01:10

KADA ĆE BITI GOTOVA GARAŽA KOD SKUPŠTINE? Šapić otkrio razloge zastoja i dinamiku nastavka gradnje: OVO ČEKA TRG NIKOLE PAŠIĆA

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.