ZNATE LI GDE SE NALAZI I KAKO SE ZOVE "KROV BEOGRADA"? Grad se proširio, sada je ovo najviši vrh!
Avala / ilustracija, Foto: Dragan kadić

da li ste znali?

ZNATE LI GDE SE NALAZI I KAKO SE ZOVE "KROV BEOGRADA"? Grad se proširio, sada je ovo najviši vrh!

Ono što je sigurno jeste da pogled “puca” sa vrha antene koja je tu instalirana i da u njemu uživaju tehničari telekomunikacija

Objavljeno:

Koji je najviši vrh naseljenog dela Beograda? Zvezdara?

Bilo nekad…

Vrhovi se nisu povisili, ali se Beograd proširio, pa je Zvezdara sa svojih 253 metara možda ispala čak i iz “top 10”.

Kaldrma je zato rešila da pronađe novi vrh Beograda za koji će ubuduće svi znati. I – našli smo ga, ali nismo videli da ima bilo kakvo ime. Stoga, predlažemo, dajte ovom vrhu ime slavnog vojskovođe Stepe Stepanovića! U svakodnevnom govoru može da se i zove kratko: Stepin vrh.

Ali, pre nego što vam otkrijemo koji je vrh stvarno najviši i razočaramo vas što s njega nismo mogli da uhvatimo pogled na ceo Beograd, spomenućemo i neke druge vrhove koje smo istraživali.

Krenuli smo ka jugu, logično, brdo Straževica bi moglo biti dobar kandidat za ovu titulu. Međutim, nije tako visoko, tek 209 metara. Konfiguracija terena Rakovice i Košutnjaka je takva da odaje utisak da su to planine, a ne brdašca. Čak je i Košutnjak za 8 metara viši od Straževice.

Košutnjak
Košutnjakfoto: Espreso

Krenuli smo i malo dalje od Zvezdare, ka Bulevaru. Naišli smo na Stojčino brdo visine 263 metara iznad mora, čime je “srozalo” Zvezdaru, a nalazi se na istoj opštini i ne tako daleko vazdušnom linijom. Brda iza Velikog Sela i Slanaca još su višlja, ali to više nije urbano gradsko jezgro.

Pa, onda – logično je, krećemo ka Avali. Njenih 500 i nešto metara jesu najviša tačka kompletne teritorije Grada Beograda, ali ovde smo se, kao što je napomenuto, vodili potragom za Krovom Beograda u naseljenom delu.

Kumodraž, nekada selo, a danas miran kraj grada, krije i najvišu tačku Beograda. Torlak je visok čak 308 metara i poznat je kao jedan od beogradskih vrhova. To je, dakle za više od 50 metara iznad Zvezdare. Ali, našli smo vrh koji je na višoj koti i od Torlaka!

On je na jednoj mapi označen sa čak 335 metara, a prema Google mapama prelazi čak i 340. Nalazi se između Letnje i Đurđevdanske ulice u Kumodražu.

I sve do Avale nismo pronašli višu tačku na ovom potezu! Bilo bi lepo da se on imenuje kao Vrh vojvode Stepe, jer se njegova rodna kuća nalazi na svega nekoliko stotina metara odatle.

Avala
Avalafoto: Printscreen/Youtube/ RSFranceIDF

I dok je pogled iz Ulice vojvode Stepe u Kumodražu veličanstven, a meštani ljubomorno čuvaju svoja dvorišta od preteranog interesovanja znatiželjnih prolaznika, pogled sa ovog vrha se ni ne nazire, skrile su okolne kuće. Kako neke imaju i više spratova, moguće je da se iz nečije sobe krije i pogled na Beograd.

Ono što je sigurno jeste da pogled “puca” sa vrha antene koja je tu instalirana i da u njemu uživaju tehničari telekomunikacija. Sam vrh se nalazi ili u nečijem dvorištu ili u delu koji pripada Beogradskom vodovodu i kanalizaciji, koji je zaštićen i ne sme da se snima.

Komšije, pak, dobro znaju da su “na vrhu” i, ako izuzmemo antene koje ih malo brinu, o svom kraju imaju samo najlepše reči.

“Mi smo ovde starosedeoci, dobro, ja sam se udala, došla sam iz Resnika, ali ima tome već pedest godina. Mirno je i lepo, vazduh je čist”, ispričala nam je jedna stanarka vrha Beograda.

“Jeste li posetili kuću vojvode Stepe? Idite, obavezno, nastavite pravo, pa posle desno…”, uputila nas je.

Ljudi su ovde ponosni na Stepu Stepanovića. Još kada bi se umesto neugledne antene podigao lep vidikovac, Kumodraž bi bio prava turistička atrakcija beogradske periferije.

Bonus video:

04:13

NE PENJEM SE ZBOG LAJKOVA, VEĆ ZBOG OVOGA! Influenser koji se popeo na vrh Kule Beograd poslao PORUKU GRAĐANIMA

(Espreso/ Kaldrma/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.