OVO JE SPISAK 10 FAKULTETA KOJI SU POVEĆALI ŠKOLARINE: Evo na kom je najavljeno NAJMANJE POVEĆANJE!
Fakultet, Foto: Marina Lopičić

obratite pažnju!

OVO JE SPISAK 10 FAKULTETA KOJI SU POVEĆALI ŠKOLARINE: Evo na kom je najavljeno NAJMANJE POVEĆANJE!

Pravilnik o postupanju u školama u kriznim događajima juče je stupio na snagu

Objavljeno:

Budući brucoši će ove i naredne godine i dalje polagati prijemne ispite na fakultete po ustaljenom modelu, dok bi u junu 2026. trebalo da polažu državnu maturu umesto prijemnog. Oni koji se spremaju da sada dobiju indeks i ukoliko ne upadnu na budžet moraju da znaju da će školarine na 10 od 31 fakulteta Beogradskog univerziteta biti skuplje od 3.000 do 20.000 dinara.

Prorektor za nastavu BU prof. dr Dejan Filipović rekao je za Kurir da su povećanje cena najavili i FPN i Matematički fakultet, ali da čekaju odluku Saveta fakulteta.

- Školarine su povećali Elektrotehnički i to samo za program elektrotehnika i računarstvo na osnovnim i master studijama, Rudarsko-geološki fakultet, FON, Šumarski, Ekonomski, Filološki je povećao samo na dva programa, Učiteljski, Defektološki fakultet (FASPER), Veterinarski na svim stepenima i Fakultet za fizičku hemiju. Najmanje povećanje je na Učiteljskom fakultetu za 3.000 dinara. Što se tiče ostalih studija na ETF i Veterini je uvećano za 18.000 dinara za osnovne studije - naveo je dr Filipović i dodao da će Rektorat u narednim danima objaviti objedinjeni spisak fakulteta koji su korigovali cene.

Umesto dosadašnjih 159.000 dinara na FON-u če školarina iznositi 171.000 dinara. Studenti Šumarskog će umesto 72.000 studije plaćati 80.000 dinara. Na Učiteljskom fakultetu školarina je do sada iznosila 108.000 dinara, a biće 111.000. Cene školarina na Ekonomskom fakultetu su bile između 106.212 i 139.754 dinara, a nakon korigovanja biće između 112.479 i 147.999 dinara. Školarina na ETF će umesto 126.000 iznositi 144.900 dinara.

Činjenice/ Ovi fakulteti povećavaju cene školarina

  • FON
  • Učiteljski
  • Ekonomski
  • Šumarski
  • Elektrotehnički fakultet
  • Rudarsko-geološki
  • Filološki
  • Defektološki (FASPER)
  • Veterinarski
  • Fakultet za fizičku hemiju
  • FPN*
  • Matematički*

* najavili poskupljenje, čekaju odluku Saveta fakulteta

- Povećali smo školarinu, ali to nije nešto značajno i to samo na studijskim programima elektrotehnike i računarstva za 15% - rekao je za Kurir dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić.

ETF
ETFfoto: Marina Lopičić

Senat Univerziteta u Beogradu je upurio apel nadležnim organima koji se tiče rešenja pitanja materijsalnih troškova i izjednačavanja cene rada u visokom obrazovanju sa cenom rada u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Senat je usvojio i Politiku upisa studenata za školsku 2024/25. godinu, kvote za upis brucoša slične su kao i prethodnih godina, a osnovne akademske studije ove godine će moći da upišu 15.203 buduća studenta. Planirano je da iz budžeta bude finansirano 9.778, a 5.425 će biti samofinansirajućih, ali konačnu odluku doneće Vlada Srbije. Trka za indeks u prvom upisnom junskom roku počinje prijavom i predajom dokumenata od 19. do 22. juna, dok će prijemni ispit biti održan od 24. do 28. juna.

ČINJENICE

Dokumenta za prijemni

- svedočanstvo za sve razrede prethodnog srednjoškolskog obrazovanja - diploma o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu - diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja (prve tri nagrade iz predmeta koji se polažu) - dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita - rešenje o priznavanju srednjoškolskih isprava ili potvrda da je postupak započet - po potrebi i drugi dokazi

ČINJENICE

Dokumenta za upis

- overene fotokopije dokumenata i originalna dokumenta na uvid - izvod iz matične knjige rođenih - popunjeni obrazac ŠV-20 - indeks (ukoliko fakultet ne obezbeduje indekse) - dve fotografije formata 4,5 x 3,5 cm - dokaz o uplati naknade na ime troškova upisa - dokaz o uplati školarine (ili dela školarine) - dokaz o uplati naknade za Centar za razvoj karijere - po potrebi i drugi dokazi

Fakulteti koji sigurno ostaju sa starim cenama

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović, dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić, dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica i dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović rekli su za Kurir da fakulteti na čijem su čelu sigurno neće povećavati cene školarina.

Studenti
Studentifoto: Damir Dervišagić

ČINJENICE

Prvi upisni rok

- prijava i prijem dokumenata od 19. do 22. juna - 24. do 28. juna polaganje prijemnog ispita - najkasnije 1. jula fakulteti objavljuju preliminarne rang liste - najkasnije do 8. jula Univerzitet objavljuje konačne rang liste - upis kandidata od 8. do 12. jula - najkasnije 13. jula fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata

Drugi upisni rok

- 29. do 30. avgusta prijava i prijem dokumenata - 2. - 3. septembar prijemni ispiti - najkasnije 4. septembra fakulteti objavljuju preliminarne rang liste - najkasnije 9. septembra Univerzitet objavljuje konačne rang liste - upis kandidata najkasnije do 12. septembra - najkasnije do 13. septembra fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata

Treći upisni rok

- 16. i 17. septembar prijava i prijem dokumenata - 18. i 19. septembar prijemni ispiti - najkasnije 20. septembra fakulteti objavljuju preliminarne rang liste - najkasnije 26. septembra Univerzitet objavljuje konačne rang liste - najkasnije do 27. septembra upis kandidata - najkasnije 30. septembra fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata

Pravilnik u školama stupio na snagu

Ministarka: Tačno će se znati obaveze direktora

Pravilnik o postupanju u školama u kriznim događajima juče je stupio na snagu. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović objasnila je da onog momenta kada se dogodi neka krizna situacija, a kriza je i nasilje u školi i zemljotres i požar i dojava o bombi, formiraju timovi za krizne situacije, odnosno nasilje, a rukovodilac je direktor.

- To ne može više da se prepusti individualnom pristupu i kako ko procenjuje. Tačno se zna šta za slučaj požara mora uraditi direktor škole - mora formirati odmah taj tim, mora odmah obavestiti požarnu službu, mora obavestiti roditelje dece koja su u bilo kakvoj vrsti opasnosti, mora sprečiti traume dece koja svaku kriznu situaciju mogu tako doživeti uz pomoć određenih stručnih struktura koje ne pripadaju školi - rekla je ministarka za RTS.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Kurir tv

Osmaci zagrejte stolicu

Za upis u neke srednje škole je potrebno više od 100 bodova!

Bliži se polaganje male mature a onda i upis u srednje škole. Pojedini osmaci već znaju u kojim bi klupama da nastave školavenje, nemali je broj neodlučnih, a postoje naravno i oni kojima je apsolutno svejedno jer važno je da samo nešto upišu.

Kada se sagleda interesovanje iz prehodnog perioda može se reći da nisu samo gimnazije u fokusu, iako se odlično drže u celoj Srbiji, a čak je što se tiče glavnog grada na prvom mestu je Treća beogradska, a još osam je u samom vrhu. Da bi neko postao njen učenik potrebno je dobro zagreje stolicu i da ima finu zalihu bodova po uspehu iz osnovne škole. Prošle godine poslednji na listi je imao 94,66 bodova na društvenom, a 97,08 na prirodno-matematičkom!

Ima i škola za koje je nije dovoljno ni 100 poena da biste je upisali! Tako je za smer tehničara vazdušnog saobraćaja na Vazduhoplovnoj akademiji, bivša Petar Drapšin, moralo da se ostvari minimum 101,93 poena! Te dodatne bodove donisle su nagrade sa takmičenja. Inače, uči se na engleskom jeziku i obezbeđen je posao po završetku škole sa dobrom plazom i uslovima rada, pa zato i ne čudi toliko interesovanje najboljih đaka.

I dalje je malim maturantima veoma zanimljica Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" u kojoj krajem prošlog juna donji prag za upis na smer elektrotehničara informacionih tehnologija bio 94,32 boda.

Ne opada interesovanje ni za medicinske škole, ekonomske, pravne i ugostiteljske, pa tako, recimo, za srednju Ugostiteljko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji stižu prijave iz cele Srbije.

Bonus video:

02:18

OVI FAKULTETI U BEOGRADU NE MOGU DA POPUNE BUDŽETSKA MESTA! Mladi nipošto ne žele da se bave ovom strukom, evo i zbog čega

(Espreso / Kurir, Mina Branković / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.