DA LI ZNATE ZAŠTO SE HRAM SVETOG SAVE NALAZI NA VRAČARU: Lokacija nije slučajna...
Hram, Foto: Promo

Hram

DA LI ZNATE ZAŠTO SE HRAM SVETOG SAVE NALAZI NA VRAČARU: Lokacija nije slučajna...

Hram Svetog Save jedan je od najvažnijih verskih, ali i kulturnih spomenika u Srbiji

Objavljeno:

Hram Svetog Save nalazi se na Vračaru, a često se naziva i "Saborni hram". Jedno je od glavnih turističkih atrakcija, ali i najveća verska i kulturna građevina u Srbiji.

Spomenik Svetom Savi
Spomenik Svetom Savifoto: Profimedia

Što se same lokacije Hrama tiče, ona nije slučajna. Naime, sam hram se nalazi na mestu gde su turci spalili mošti Svetog Save 1594. godine. Sama izgradnja je bila turbulentna, a prva ideja za izgradnju nastala je 1895 godine kada je osnovano Društvo za izgradnju Hrama Svetog Save. Međutim usled ratova i loše situacije u državi, izgradnja je krenula tek 1935. godine.

Izgradnja Hrama

Izgradnja hrama počela je 1935 godine, na čelu sa arhitektom Bogdanom Nestorovićem. Na dan spaljenja moštiju Svetog Save 10. maja 1939. godine tadašnji patrijarh Gavrilo položio je na temelj povelju blagosiljanja hrama. Novac za izgradnju hrama je skoro u potpunosti skupljem putem donacija ljudi, kao i materijal za gradnju.

U prvoj fazi radova dignuti su stubovi, i mnogi delovi strukture, međutim, obustavljena je gradnja 1941 godine, nakon bombardovanja Beograda i okupacije. Nakon rata, ali i mnogo perimetija oko nastavka izgradnje, tek 1985 kreće druga faza izgradnje hrama. Izgradnja i dan danas nije u potpunosti gotova, te se smatra jednim od najdužih građevinskih projekata.

Stil u kome je hram izgrađen

Stil u kome je hram izgrađen je srpsko-vizantijski stil, inspirinsan vizantijskom kulturom, sa kupolom visine 70 metara. Raskošni mozaici unutar hrama uključuju mnoge znamentie ličnosti srpske istorije, ali i biblijske scene i svetitelje. Fokus unutrašnjeg mozaika jeste Vaznesenje Isusovo, na kom je prikazan izdignue ruke i okružen anđelima.

Hram Svetog Save, Mozaik
foto: Espreso

Ispred glavnog oltara, nalazi se kripta, u kojoj se nalaze mošti Svetog Save, donete iz manastira Mileševo. Sam izgled Hrama inspirisan je izgledom Aje Sofije, naročito kad se uporedi sa kupolama na njima.

Aja Sofija
Aja Sofijafoto: EPA-EFE/ ERDEM SAHIN

Impozantna veličina

Hram Svetog Save jedan je od najvećih hrišćanskih hramova na svetu, zauzima površinu od skoro 5.000 kvadrata i doseže skoro 80 metara visine. Zbog svoje veličine može da primi 10.000 vernika, a mnoga verska dešavanja, poput lomljenja božićne česnice upravo se ovde i odvijaju.

Iako se Hram smatra simbolom i tradicijom Beograda, on je relativno nov hram i njegova izgradnja i dalje traje, ali i pored toga on ostaje jedan od najlepših, najimpresivnijih hramova u Srbiji.

Hram Svetog Save je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija, a pored samog hrama nalazi se uređen plato sa fontanom. U okviru platoa nalazi se park sa klupama i dečijim igralištem, kao i spomenik Karađorđu i zgrada Narodne biblioteke.

Unutar hrama nalazi se i biblioteka, sa mnogim religijskim knjigama koje su otvorene za javnost.

Vreme za posete hrama je svakim danom od 07:00 do 20:00 časova.

Bonus video:

50:04

REDAKCIJA 14.02.2024. 2. DEO

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.