BEOGRAĐANI POLUDELI ZBOG HLADNIH RADIJATORA, A SADA SU DOBILI I ODGOVOR: Evo šta kažu nadležne službe
Foto: Profimedia

KRATKO I JASNO

BEOGRAĐANI POLUDELI ZBOG HLADNIH RADIJATORA, A SADA SU DOBILI I ODGOVOR: Evo šta kažu nadležne službe

Iz JKP "Beogradske elektrane" objašnjavaju

Objavljeno:

Toplo vreme ohladilo je radijatore u Beogradu usred februara. Iako je živa u termometru u nedelju pokazala i 23. podeok, Beograđani su danas bili neprijatno iznenađeni, izrevoltirani jer su u njihovim stanovima radijatori bili hladni. Veliki broj građana požalio se rekavši da im je toliko hladno, da su morali da uključuju grejalice i klime kako bi se zagrejali ovog jutra.

Iz JKP "Beogradske elektrane" objašnjavaju da isporuka toplotne energije, odnosno prekid grejanja, u toku grejnog dana može da bude prekinuta u slučaju povoljne temperature spoljašnjeg vazduha.

- Isporuka toplotne energije se prekida kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od dva sata - navode iz "Elektrana".

Objašnjavaju da ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža. Prekid isporuke toplotne energije, dodaju, ne može biti kraći od četiri sata.

Toplotna energija se uopšte ne isporučuje (u toku grejnog dana) kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 06.00 i 09.00 sati temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa - ističu.

Kako navode iz "Beogradskih elektrana", isporuka toplotne energije u grejnom danu ne vrši se uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 6 i 9 sati temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa.

Od kada do kada traje grejna sezona u Beogradu

Prema navodima Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Beogradske elektrane", grejna sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila.

Kako objašnjavaju, izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu.

- U slučaju da i posle 3. maja Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu, rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove energetike, može naložiti obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima, ukoliko postoje tehnički i tehnološki uslovi - navodi se u objašnjenju Beogradskih elektrana.

Grejni dan traje od 6 do 22 sata

Grejni dan traje od 6 do 22 sata, a nedeljom i državnim praznicima (11. novembar, 15. i 16. februar) od 7 do 22 časa.

- Pri niskim spoljašnjim temperaturama vazduha u cilju zaštite energetskih objekata i opreme sistema daljinskog grejanja ili postizanja propisanih temperatura, komunalno preduzeće je dužno da produži grejni dan ili da neprekidno snabdeva tarifne kupce toplotnom energijom, a da pri tome racionalno gazduje energijom - kažu.

Dodaju da se snabdevanje toplotnom energijom ne prekida u noći između 31. decembra i 1. januara, između 6. i 7. januara i između 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Bonus video

01:23

IMATE PROBLEM SA GREJANJEM? Ovo je RAZLOG zašto su vam MLAKI radijatori u stanu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic/Dragana Simić/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.