EVO PREMA KOM DELU BG IDU OTROVNE ČESTICE: Oglasili se iz Gradskog zavoda o STANJU VAZDUHA nakon POŽARA u Bloku 70!
Požar u Bloku 70, Foto: Tamara Trajković

obratite pažnju!

EVO PREMA KOM DELU BG IDU OTROVNE ČESTICE: Oglasili se iz Gradskog zavoda o STANJU VAZDUHA nakon POŽARA u Bloku 70!

Preporučuje se građanima koji vide ili osete dim zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru

Objavljeno:

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekao je da je primećen porast koncentracije suspendovanih čestica azot-dioksida i ugljen-monoksida, koje se mogu dovesti u vezu sa požarom u Kineskom tržnom centru, a na mernim mestima na Novom Beogradu i u Zemunu.

Kako je istakao, to je bilo u periodu jutros od 7 do 8 sati, nedugo po izbijanju samog požara, ali su se posle 8 časova te čestice premestile.

- Nakon 8 časova primećeno je i da koncentracije polako opadaju na ova dva mesta, jer se stub dima rasprostire i odlazi u više slojeva atmosfere. Prisutno je i blago zagađenje na mernim mestima koja se nalaze na Adi Ciganliji, kod mosta na Adi i na Banovom brdu, u periodu posle 8 časova - rekao je Šoštarić.

Naveo je da će Gradski zavod za javno zdravlje Beograd (GZJZ) kontinuirano pratiti situaciju vezanu za predmetni požar i u skladu sa razvojem same situacije će nastaviti da objavljuje preporuke na svojoj internet stranici, tj. na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kao i na sajtu Beoeko.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

Kako se navodi na sajtu GZJZ, preporučuje se građanima koji vide ili osete dim zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru!

Zatvorite prozore, stavite maske

Osnivač Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović upozorio je da građani koji se nalaze neposredno pored mesta požara na Novom Beogradu zatvore prozore na svojim stanovima i stave maske N-95, kako bi sprečili udisanje štetnih supstanci.

- Sagorevanje bilo čega, a posebno plastike emituje izuzetno toksične materije. Međutim, one se ne mere niti se mogu odmah promptno izmeriti… I sada je bitno kako reagovati. Ukoliko je sve u redu, potpuno je nebitno ko šta radi, a kada se desi ovakav incident moramo znati šta gori, koliko toga ima i preventivno reći građanima da zatvore prozore i ako su u neposrednoj blizini da stave masku N-95. To je nešto što ne spasava građanima život, ali se mora preventivno primeniti ukoliko se nalaze u neposrednoj blizini požara - kaže on u razgovoru za N1.

Požar izbio u ranim jutarnjim časovima

Požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 izbio je rano jutros i do sada on još uvek nije ugašen. Vatrena stihija gutala je sve pred sobom, a kako se može čuti na licu mesta sumnja se da je radnik iz jedne prodavnice po dolasku na posao uključio grejalicu nakon čega je izbio požar. Međutim, drugi izvor, takođe nezvaničan, kaže da je uzrok požara eksplozija plinske boce.

Požar je gasilo 76 vatrogasaca i tri helikoptera. Do sada je vatrena stihija lokalizovana, ali se i dalje radi na dogašivanju u unutrašnjosti objekta.

Bonus video:

00:24

Lokalizovan požar u Bloku 70

(Espreso / Blic, Sofija Vulićević/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.