NA KOJIM LOKACIJAMA U BEOGRADU SE PLIVA ZA ČASNI KRST? Evo kakvo će biti vreme i TEMPERATURA VODE
Plivanje za Časni krst, Foto: Tamara Trajković

BOGOJAVLJENJE

NA KOJIM LOKACIJAMA U BEOGRADU SE PLIVA ZA ČASNI KRST? Evo kakvo će biti vreme i TEMPERATURA VODE

Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je trenutna temperatura vode što se tiče većih reka negde između 4 i 6 stepeni

Objavljeno:

Na najmanje šest lokacija u Beogradu u petak će se zaplivati za Časni krst na Bogojavljenje. Za časni krst plivaće se u Zemunu, Adi Ciganliji, Bečmenu, Zabrežju, Očagi i Grockoj.

Takođe, prethodnih godina organizovano je i plivanje na Markovačkom jezeru, ali za sada nema najave na zvaničnim stranicama opštine i eparhije.

Plivanje u Zemunu

Prazničnom službom u 9 časova u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, a potom Litijom, koja će u 11.30 časova proći centralnim gradskim ulicama i plivanjem za Časni krst u Dunavu tačno u podne tradicionalno će u Zemunu biti proslavljen veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje.

Ova tradicionalna manifestacija održava se 27. put, u organizaciji Gradske opštine Zemun i Svebor Saveza Beograda, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je 16. i 18. januara 2024. od 17.30 do 21 čas u Kancelariji za mlade Gradske opštine Zemun u Kosovskoj 9 u Zemunu.

Plivanje na Čukarici

Liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine biće obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici, saopšteno je iz Opštine Čukarica.

Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska RS, Žandarmerija, SVIBOR i JP "Ada Ciganlija".

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počeće u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova ispred hrama. U 12 časova prijavljeni plivači iz redova Vojske RS, Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva plivaće za Časni krst.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

Plivanje u Grockoj

Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i hrama u Grockoj, opština je dobila veliku čast da organizuje i bude domaćin ovog velikog verskog događaja, saopštavaju iz informativne službe ove opštine.

Oni pozivaju sve zainteresovane građane da se prijave za Tradicionalno nadmetanje za časni krst. Kontakt telefoni: 0668064111 i 0668063264.

Zdravstveni pregledi plivača su u toku, svakog dana u Domu zdravlja Grocka.

Plivanje u Obrenovcu

U petak, 19. januara na hrišćanski praznik Bogojavljenje, na Savi kod Kajak kanu kluba ”Zabrežje”, biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Plivanje za Časni krst počeće nakon litije, od 12.00 sati.

Plivanje u Lazarevcu

U organizaciji Crkvene opštine lazarevačke na jezeru Očaga u petak 19. januara 2024. godine sa početkom u 11.00 časova održaće se Bogojavljensko plivanje za časni krst.

Plivanje za Časni krst je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti Časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.

Svoje učešće zainteresovani plivači neophodno je da prijave najkasnije do srede 17. januara 2024. godine do 13 časova u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija (prodavnica sveća).

Pravo učešća imaju isključivo građani sa prebivalištem na teritoriji gradske opštine Lazarevac. Za sve učesnike obavezni su lekarski pregledi koji će se obaviti u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ u Lazarevcu.

Plivanje na Sava promenadi

U petak, 19 januara, na verski praznik Bogojavljenje, tradicionalno, i ove godine se održava plivanje za Časni krst.

Događaj počinje u 12 časova, na Sava promenadi, ispred restorana Savanova, gde će se pripadnici Vojske Srbije i gardisti, zajedno sa prijavljenim sugrađanima, okupiti i u prisustvu kulturno umetničkih društava iz Kosovske Mitrovice i Zvečana kao i mnogobrojne publike, nadmetati u plivanju za Časni krst.

Posebna atrakcija koja će uveličati događaj biće ratni brod koji će od Ušća ovim povodom doploviti do Sava promenade.

Događaj organizuje Savez pronalazača, uz podršku Turističke organizacije Beograda.

Plivanje u Surčinu

U Bečmenskom jezeru, takođe, organizuje se plivanje za Časni krst. Vernici i učesnici okupljaju se u 9.30 u Hramu svetog Save u Bečmenu.

Nakon liturgije i osveštavanja bogojavljenske vodice biće organizovana litija kroz selo, a potom će plivači, po 12. put, zaplivati za Časni krst tačno u podne.

Kolika je temperatura vode u rekama pred Bogojavljenje

U petak, 19. januara, na Bogojavljenje pliva se za časni krst na našim rekama. Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je trenutna temperatura vode što se tiče većih reka negde između 4 i 6 stepeni.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlovićfoto: Kurir TV, Zorana Jevtić

- Tisa je oko 3 stepena, Dunav i Sava su između 4 i 6 stepeni. Pozitivno je, neće biti onako baš ledeno, mada je uvek u januaru i za Bogojavljenje hladno za plivanje i to svakako nisu oni letnji uslovi - dodaje Mihajlović.

Ukazao je da je u petak prognozirana maksimalna temperatura između 4 i 10 stepeni, tako da neće biti previše hladno.

- I temperatura vode nije previše niska i u tom smislu, s obzirom da je januar, možemo reći da će biti ipak relativno povoljni uslovi za plivanje - ističe Mihajlović.

Bonus video:

03:15

BOGOJAVLJANSKE TRKE I U KRAGUJEVCU, NIŠU, SREMSKOJ MITROVICI: Najmlađa učesnica ima samo 12 godina (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic / Nikola Todorović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.