KAKO ŽIVE BESKUĆNICI U BEOGRADU NA MINUSU? Proverili smo gde mogu da se UGREJU, JEDU, OKUPAJU i ima li mesta
Beskućnici, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ TV STUDIO B, Petar Lazović

ljudi bez adrese

KAKO ŽIVE BESKUĆNICI U BEOGRADU NA MINUSU? Proverili smo gde mogu da se UGREJU, JEDU, OKUPAJU i ima li mesta

Kako nam objašnjavaju iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda, oni su kao i sve ustanove socijalne zaštite spremno dočekali hladan talas i najavljene niske temperature

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Ledeni dani najteže padaju onima koji su bez krova nad glavom. U toplijim danima beskućnike ćete videti na klupama, podzemnim prolazima, livadama, ali kada dođe zima oni kao da iščeznu, a u stvari samo traže spas u zabačenim mestima gde je iole toplije. Ipak, to gotovo nije moguće.

Iz toga razloga pojedini spas potraže u ustanovama socijalne zaštite, makar privremeno.

Beskućnik
Beskućnikfoto: Petar Lazović

To je u Beogradu moguće na adresi Kumodraška 226a, a od nedavno i u Ulici Dr Milutina Ivkovića 2 i u Lominoj 17.

Kako nam objašnjavaju iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda, oni su kao i sve ustanove socijalne zaštite spremno dočekali hladan talas i najavljene niske dnevne temperature.

U Kumodraškoj ulici se nalazi Prihvatilište za odrasla i stara lica, ustanova socijalne zaštite koja preko Centra za socijalni rad zbrinjava lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe, teške ugroženosti ili nekoj drugoj situaciji iz koje ne mogu samostalno da izađu.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/ TV Studio B

Prema rečima zaposlednih u Sekretarijatu, u ovom momentu nije povećan broj dolazaka potencijalnih korisnika.

"Kapacitet Prihvatilišta je 104 mesta, a trenutno boravi 71 korisnik", kažu za Espreso.

Na Autokomandi, u ulici Dr Milutina Ivkovića Sekretarijat je u saradnji sa Crvenim krstom Beograda, drugu godinu za redom otvorio Privremeno prenoćište za lica bez krova nad glavom.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Dnevnik

"Ova usluga korisnicima omogućava prenoćište u bezbednom i toplom okruženju, kupanje, obroke, čistu garderobu. Uslugu Prenoćišta od otvaranja, 20. novembra, koristilo je 85 različitih lica od čega 12 žena, i ostvarili su 1.726 noćenja", kažu.

Radno vreme Prenoćišta je svakog dana od 20 do 8 časova. Kapacitet je 40 kreveta, i do sada je to bilo dovoljno da primi sva lica koja su zatražila uslugu.

Pored Prenoćišta, dostupan je i Dnevni privremeni prihvatni centar za lica bez krova nad glavom u Lominoj 17.

Lomina 17
Lomina 17foto: Printscreen/Google Maps

"U okviru ovog Centra omogućava se dnevno zadovoljavanje potreba u vidu toplih obroka, napitaka, dostupna je čista garderoba. Centar radi svakog dana od 11 do 13 časova. I zabeležio je od otvaranja (13. decembra) ukupno 483 posete. U proseku na dnevnom nivou oko 25 korisnika", objašnjavaju nam iz Sekretarijata i dodaju da grad Beograd preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu obezbeđuje sve što je neophodno kako bi sve potrebe korisnika bile zadovoljene.

"Trenutni kapaciteti su dovoljni da odgovore na potrebe, a ukoliko bude potrebe kapaciteti će se dodatno uvećavati", tvrde.

I mi možemo pomoći onima onima koji u zimskim danima ne uživaju privilegiju toplog doma. Pomoć može biti novčana, u vidu uloženog vremena, doniranja hrane i odeće, ali i u pružanju informacija, jer beskućnici najčešće nemaju pristup medijima. Svaki od ovih koraka može u hladnom zimskom periodu pomoći nekome da prebrodi dan.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:36

NJIMA JE NAJTEŽE KAD UDARI NAJJAČA ZIMA! Beskućnici Beograda imaju mesto gde mogu da pojedu, popiju, ugreju se, okupaju i obuku

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.