EKOLOŠKA POBEDA NA ZVEZDARI! Građani sačuvali glavno mesto za okupljanje
Foto: Zorana Jevtić

bravo

EKOLOŠKA POBEDA NA ZVEZDARI! Građani sačuvali glavno mesto za okupljanje

Na inicijativu građana, ova lokacija će ostati zelena površina i tu neće biti izgrađeni stanovi

Objavljeno:

Stanovnici beogradske opštine Zvezdara su se dugo borili za jedan deo na svojoj opštini koji je godinama unazad menjao svoj izgled, namenu i funkciju. Reč je o “Beograd bašti” na kojoj je prvobitno bio voćnjak, pa botanička bata sa zasadom lipa i ginka, da bi potom na tom mestu osvanula letnja pozornica, bina “Beograd filma” koji se sastojao od oronelih betonskih struktura i uništenih zelenih površina.

Na inicijativu građana, ova lokacija će ostati zelena površina i tu neće biti izgrađeni stanovi. Krajem marta 2023. godine su počeli radovi čišćenja u Bregalničkoj ulici, gde se nalaze ostaci botaničke bašte, letnja bašta kultnog bioskopa “Beograd”, projektorska kuća i pozornica.

Akciju realizuju Sekretarijat za inspekcijske poslove, Komunalna inspekcija GO Zvezdara, JKP “Gradska čistoća”, JKP “Zelenilo Beograd”, JKP “Parking servis” i Komunalna milicija. Akciji početka čišćenja ove kultne lokacije je prisustvovao i veliki broj građana.

Plan generalne regulacije Beograda iz 2016. godine je za ovu lokaciju podrazumevao površinu za stanovanje bez uređenih zelenih površina. Usled pobune Zvezdaraca, izvojevana je ekološka pobeda i uradiće se dodatne zelene površine.

Bonus video

02:52

ODRŽAN FESTIVAL EKOLOGIJE I ANTIFAŠIZMA U SUBOTICI: Posetioci uživali u brojnim edukativnim sadržajima

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.