U PONOS BEOGRADA GRAD ULAŽE 5 MILIJARDI DINARA! Evo kako će izgledati jedna od najpoznatijih zgrada u prestonici!
Foto: Printscreen/RTS

DOBRA STVAR

U PONOS BEOGRADA GRAD ULAŽE 5 MILIJARDI DINARA! Evo kako će izgledati jedna od najpoznatijih zgrada u prestonici!

Ovaj posao je vredan nešto više od 5 milijardi dinara

Objavljeno:

Sekretarijat za investicije grada Beograda dodelio je, nakon trećeg tendera, grupi ponuđača posao rekonstrukcije, dogradnje i prenamene Muzeja grada Beograda.

Ovaj posao je vredan nešto više od 5 milijardi dinara. Na tender su, kako se novodi u odluci o dodeli, pristigle još dve ponude, a izabrana je "ekonomski najpovoljnija".

Projekat za izvođenje i građevinska dozvola odavno su spremni. Autori projekta su arhitekte Jelena i Goran Vojvodić koji su pre sedam godina pobedili na arhitektonskom konkursu za obnovu zdanja na uglu Resavske i Nemanjine ulice

Šta je sve planirano:

Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj.

U delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki.

Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama.

Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola.

U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

Podsećanja radi Muzej grada Beograda osnovan je 15. oktobra 1903. godine pod nazivom Opštinski muzej i biblioteka. Godine 1911. iz Konaka kneginje Ljubice iselili su se Kasacioni i Apelacioni sud, te je su prostorije pripale Opštinskom muzeju. Nakon Prvog svetskog rata, zalaganjem ličnosti iz kulturnog kruga Beograda, među kojima je bio i su bili: Branislav Nušić, načinjeni su napori da se obezbede sredstva za dalji rad Muzeja. Opštinski muzej i biblioteka dobili su svoju stalnu zgradu 1935. godine, u ulice Kneginje Ljubice 1, danas Zmaj Jovina 1, u kojoj se i danas nalaze administrativne prostorije Muzeja.

Sredinom 1945. godine, Gradski muzej biva preimenovan u Muzej grada Beograda.

Danas, u fondu Muzeja se čuva preko 157. 000 predmeta koji svedoče o razvoju glavnog grada od praistorije do savremenog doba. Predmeti su raspoređeni u tri odseka, za arheologiju, istoriju i istoriju kulture i umetnosti. Uz osnovne zbirke, u Muzeju se nalazi i preko 40 legata. Osim navedenih odseka, u Muzeju grada Beograda postoji i Odsek za zaštitu u sklopu kojeg se nalaze Dokumentacioni centar, Služba za konzervaciju i Služba za edukaciju.

Bonus video

00:17

Beograd za sve ljubitelje prirode usred grada Upoznajte najlepšu zelenu oazu u centru prestonice

(Espreso/promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.