Ne da(vi)mo Beograd: Na ulici zajedno studenti, vojska, policija, nezaposleni, prosvetari, građani...
Foto: Dragan Kadić

godišnjica savamale

Ne da(vi)mo Beograd: Na ulici zajedno studenti, vojska, policija, nezaposleni, prosvetari, građani...

Građani će se okupiti 25. aprila u 18 časova, u Hercegovačkoj ulici
Objavljeno: 16:45h

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd za utorak 25. aprila najavila je Veliki protest i protestnu šetnju „TRAGOVIMA FANTOMA“ povodom godišnjice rušenja u Savamali. Građani će se okupiti u 18 časova, u Hercegovačkoj ulici.

Ovaj protest podržali su Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije. Kako navode, razlozi za izlazak na ulice prevazilaze pojedinačne zahteve i povode, a ogromno nezadovoljstvo uslovima rada i života, nagomilanim aferama, kao i bahato i bezobzirno ponašanje nasilnika i kriminalaca na vlasti ujedinili su ih, jer ne žele da se pomire sa ovakvim stanjem.

foto: Petar Lazović

Vojni sindikat Srbije između ostalog u saopštenju kaže: „Danas, i nakon godinu dana, javnosti u Srbiji nije saopšteno ko su ti koji su maskirani ''fantomkama'' okupirali deo teritorije grada Beograda, i ako postoje video-snimci, fotografije kao i svedoci tog zločinačkog poduhvata. Zašto policija nije intervenisala i pored toga što joj je događaj prijavljen. Ko je taj u policiji ko je sebi dao za pravo da ne postupi po prijavi? Čiji su bageri vršili rušenje objekata te noći? Čiji su mobilni telefoni te noći komunicirali iz Hercegovačke ulice, a čiji su bili oduzeti...“

foto: Promo

„Mi, kao najveći sindikat u policiji, imamo i dodatnu moralnu obavezu da tražimo rasvetljavanje celog događaja iz Savamale jer je policija stigmatizovana kao saučesnik nečinjenja. Ne damo da cela policija bude na stubu srama zbog kriminalizovanih aktivnosti najvišeg rukovodstva MPU-a bez obzira da li su to ministar, generalni sekretar, general, načelnik... Ne damo da bilo ko okreće policiju protiv naroda i narod protiv policije.“ - poručili su iz Policijskog sindikata Srbije.

foto: Promo

U poruci Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine navodi se: "Vaša borba za istinu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim! Država u kojoj se ni posle godinu dana ne zna ko ruši kuće, ulice, kvartove nije država u kojoj postoji pravo i pravda! U takvoj državi sem nesreće i nema ničeg drugog!"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine „Jako dobro razume šta je posao sindikata. Naš posao je da budemo socijalni partner državi i pregovaramo oko cene i uslova rada naših kolega, ali to je moguće samo u uređenoj i demokratsk`oj zemlji. Na žalost, primer rušenja u Hercegovačkoj ulici i to što “fantom” još uvek, godinu dana kasnije, nosi masku, pokazuje da pravna država trenutno ne postoji.“

Takođe, svoj dolazak su najavili pokreti i iz drugih gradova Srbije, Podrži RTV iz Novog Sada, Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva, kao i drugi.

foto: Filip Plavčić

Rušenje Hercegovačke ulice i “Beograd na vodi” ipak su samo najočitiji primeri kako “razvoj” i “napredak” izgleda u glavama bahatih nasilnika na vlasti. Pored toga najavljuju se novi Beogradi na vodi na Adi Huji i na Sajmištu, najavljuje se rušenje Hipodroma, novi tržni centri na mestima gde su nekad bile fabrike, nove rasprodaje zemlje i preduzeća kao što su PKB-a i Sava Centar, dok zakulisne radnje oko deponije u Vinči tek dobijaju maha. Stvarne efekte ovakve politike vidimo u nepodnošljivo niskim platama i penzijama, nedostižnoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, ucenama i prevarama, navodi se u saopštenju inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

foto: Ne davimo Beograd

Oni pozivaju građane da ih u utorak 25. aprila podrže, kako bi imali pravednije društvo i drugačije gradove u kojima fantomi ne vladaju već su iza rešetaka, a građani žive dostojanstveno od svog rada.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.