ZA ZELENIJI GRAD I ČISTIJI VAZDUH! Ovo je jedan od najznačajnijih projekata beogradske opštine Stari grad
Ozelenjavanje, Foto: Promo

akcija ozelenjavanja

ZA ZELENIJI GRAD I ČISTIJI VAZDUH! Ovo je jedan od najznačajnijih projekata beogradske opštine Stari grad

Cilj ministarstva ali i opštinskih vlasti je jasan - u narednim godinama na teritoriji Starog grada zasaditi veliki broj sadnica kako bi život u centru Beograda bio bolj i prijatniji

Objavljeno:

Ozelenjavanje gradskih zona od izuzetnog je značaja za kvalitet vazduha koji udišemo. Za sufinansiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja resorno ministarstvo izdvojilo je 100 miliona dinara a beogradska opština Stari grad je među 38 opština i gradova kojima su dodeljena sredstva za tu namenu.

Cilj ministarstva ali i opštinskih vlasti je jasan - u narednim godinama na teritoriji Starog grada zasaditi veliki broj sadnica kako bi život u centru Beograda bio bolj i prijatniji.

Podsećanja radi Stari grad redovno sprovodi akcije ozelenjavanja. Tako je primera radi opština u aprilu 2021. u saradnji sa NVO „Zeleni razvojni centar“, poklonila danas 100 besplatnih sadnica mladog jasena Starograđanima, u okviru akcije „Posadi svoj hlad“.

Promo
foto: Promo

Jednogodišnje sadnice belog jasena uručene su sugrađanima koji su se prijavili opštinskom Uslužnom centru u holu zgrade opštine. Upravo su bogatstvo Starog grada unutrašnja dvorišta zgrada koja će se ovim i sličnim akcijama pretvoriti u male zelene oaze.

Godinu dana kasnije opština je u okviru projekta „Zelena mreža Starog grada“ u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i JKP „Zelenilo Beograd posadila 8 stabala gorskog javora i jasena, duž Obale majora Dragutina Gavrilovića na Dunavskom keju, u pravcu marine Dorćol. Ovo drveće je, uz 24 stabla koja su zasađena nešto ranije iste godine donirala opština Stari grad.

1 / 5 Foto: Promo

Inače projekat „Zelena mreža Starog grada“ značajan jer doprinosi ostvarenju ciljeva i strategije o pošumljavanju Beograda i podrazumeva proaktivni pristup lokalne samouprave kada je reč o podizanju zelenih površina unutar gradskog jezgra, uključujući parkove, male skverove, bašte i drvorede.

Misija podrazumeva povećanje broja zasađenog drveća na teritoriji grada Beograda, a posebno u centralnoj gradskoj opštini. Projekat se sprovodi u okviru godišnjeg programa „Stari grad misli na životnu sredinu“, čija je vrednost 2,5 miliona dinara, od čega je opština sufinansirala 25 odsto sredstava.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.