UVODI SE VELIKA NOVINA PO ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Do kraja godine dat rok, otkrivamo ŠTA je u pitanju
Prečišćivač vazduha, Foto: Promo

BEOGRAD

UVODI SE VELIKA NOVINA PO ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Do kraja godine dat rok, otkrivamo ŠTA je u pitanju

Očekuje se da će nabavka i isporuka biti završene do kraja 2023. godine

Objavljeno:

Problem zagađenja vazduha prisutan je na ovim prostorima više decenija unazad, ali grad Beograd ulaže velike napore kako bi svojim građanima, posebno onim najmlađima, omogućio zdravo okruženje.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda obavlja izvorne i poverene poslove zaštite i unapređenja životne sredine koji se, između ostalog, odnose na praćenje kvaliteta životne sredine, preduzimanje mera i upravljanje aktivnostima u oblastima utvrđenim Zakonom o zaštiti životne sredine. U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, Skupština grada Beograda donela je i Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, sa Akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha za period 2021-2031. godine, gde je jedna od mera i postavljanje prečišćivača vazduha u urbanim sredinama.

Iz tog razloga, trenutno je u toku nabavka 11.500 prečišćivača vazduha za prostorije u kojima borave deca u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji Beograda.

Očekuje se da će nabavka i isporuka biti završene do kraja 2023. godine, a 11.500 prečišćivača vazduha trebalo bi da "pokrivaju" do 60 m2. Ovi moderni uređaji imaće ugrađene PM senzore, WiFi konekcije i aplikacije, dok kada je potrošnja energije u pitanju, trošiće maksimalno 50 W.

1 / 3 Foto: Promo

Mnogi naši građani nemaju uvid u to da je, u odnosu na spoljašnje zagađenje, vazduh u zatvorenom prostoru usled nedostatak ventilacije i direktne sunčeve svetlosti, znatno nezdraviji, posebno za mlađe kategorije.

Taloženje zagađujućih čestica doprinosi tome da njihova koncentracija u pojedinim zatvorenim prostorijama može biti čak nekoliko puta veća nego u spoljašnjoj sredini. Kubni metar vazduha može sadržati i do 15.000 čestica virusa s obzirom da svi članovi porodice mogu uneti viruse, dok je prašina jedan od najrasprostranjenijih zagađivača u zatvorenim prostorijama, a uz nju su tu i grinje koje stvaraju velike probleme sa disajnim putevima.

Upravo iz navedenih razloga, prečišćivači vazduha neophodni su u svakoj prostoriji u kojoj borave deca kako bismo ih zaštitili štetnih uticaja okoline, ali i od zaraza koje vrebaju u kolektivima.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine obezbediće deci zdravije okruženje koje će posebno pogodovati astmatičarima i deci koja imaju problema sa alergijama, a stručnjaci ocenjuju da je čak mogućnost prenosa respiratornih infekcija koje su zimi u punom jeku, uz upotrebu prečišćivača znatno umanjena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.