NI LEKARSKA UVERNJA NE VAŽE! Roditelji dece iz beogradskih vrtića POKREĆU PETICIJU jer moraju da plate IZOSTANKE!
Vrtić, Foto: RINA

retroaktivna odluka

NI LEKARSKA UVERNJA NE VAŽE! Roditelji dece iz beogradskih vrtića POKREĆU PETICIJU jer moraju da plate IZOSTANKE!

Majka četvoro dece čija dva mališana idu u privatni vrtić na periferiji Beograda kaže za Kurir da je njihov privatni vrtić podigao cenu za 5.000 dinara

Objavljeno:

Nakon odluke Grada Beograda da će državni i privatni beogradski vrtići biti besplatni za svu decu, odnosno da će Grad plaćati punu ekonomsku cenu, pojedini privatni vrtići su podigli cene svojih usluga, a sada su obavestili roditelje da će svaki opravdani izostanak deteta morati da plate iz svog džepa oko 600 dinara po danu jer subvencije koje daje Grad nisu dovoljne.

Od 1. septembra Grad je povećao subvenciju za sve vrtiće - i državne i privatne u jednakom iznosu od 28.140 dinara. Boravak u najvećem broju prestoničkih privatnih vrtića košta oko 35.000 dinara mesečno, ali ima i onih koji naplaćaju i do 50.000 dinara. Ipak, roditelji sada imaju novu muku jer izostanak iz vrtića uz opravdanje lekara ili rešenje o godišnjem odmoru ipak moraju da plate iz svog džepa.

Majka četvoro dece čija dva mališana idu u privatni vrtić na periferiji Beograda kaže za Kurir da je njihov privatni vrtić podigao cenu za 5.000 dinara.

Vrtić
Vrtićfoto: Profimedia

- Mesečni iznos je 35.000 dinara i to povećanje smo razumeli. Prvog septembra potpisali smo ugovore po kojima se opravdani izostanci ne naplaćuju i za jedan dan izostanka mora se doneti lekarsko opravdanje tako da mi roditelji imamo punu refundaciju od Grada. Pre sedam dana dobili smo obaveštenje od direktorke vrtića da je retroaktivno doneta odluka da se počnu naplaćivati i izostanci kad deca ne idu u vrtić iako imamo lekarsko opravdanje - objašnjava majka:

- Održan je vanredni roditeljski sastanak, na kom su se roditelji pobunili. Niko od nas nije iz hira upisao dete u privatni vrtić, već zato što nismo imali izbora. Uredno smo dobili odbijenice u državnim vrtićima jer nema mesta. Zbog toga smo odlučili da od ponedeljka pokrenemo peticiju s roditeljima iz svih privatnih vrtića na teritoriji Beograda gde će svaka ustanova imati po dva predstavnika i na kraju ćemo sa advokatima peticiju proslediti Gradu.

Prema njenim rečima, roditelji ove dece se osećaju diskriminisano jer je rečeno da je Grad obezbedio novac za svu predškolsku decu, koja će biti subvencionisana sa 100 odsto nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće. Međutim, sada ispada da će Grad kad je dete opravdano odsutno iz privatnog vrtića plaćati 50 odsto, a ostatak će ići na teret roditelja - 600 dinara po danu izostanka.

Deca u vrtiću
Deca u vrtićufoto: Profimedia

Rada Cvetinović, predsednica Udruženja privatnih vrtića u Beogradu, potvrdila je za Kurir da su privatni vrtići nedavno od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda dobili obaveštenje o naplati izostanaka za decu koja iz opravdanih razloga ne dolaze u vrtić.

Gradski sekretarijat

Čekamo na odgovor

Kurir je juče uputio pitanja Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore. Međutim, povodom subvencija za privatne vrtiće RTS je u drugoj polovini septembra dobio odgovor od Grada Beograda u kojem su na pitanja i o naplaćivanju opravdanih izostanaka u privatnim vrtićima naveli samo da se način subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima neće menjati i da će sve funkcionisati kao i do sada, dok se jedina promena tiče iznosa subvencije, koji je uvećan za 5.628 dinara.

- Prvobitno je bila odluka da uz lekarsko opravdanje taj trošak ne ide na teret roditelja, ali je odluka kasnije preinačena i važi od 1. septembra, o čemu su vrtići obavestili roditelje. Grad Beograd je od 1. septembra povećao subvenciju za sve vrtiće na 28.140 dinara. Ostali detalji još nisu poznati.

Bonus video:

03:53

ODBILI DA UPIŠU DECU U VRTIĆ JER IMAJU DIJABETES?! Zbog dva slučaja, hitno reagovala poverenica za ravnopravnost, OVO JE EPILOG

(Espreso / Kurir / A. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.