ZNATE LI KO JE BIO SVETISLAV STOJANOVIĆ? Tragično je IZGUBIO ŽIVOT, a o njegovom PODVIGU i DANAS se PRIČA!
Vatrogasac / ilustracija, Foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

grad dodelju nagradu u njegovu čast

ZNATE LI KO JE BIO SVETISLAV STOJANOVIĆ? Tragično je IZGUBIO ŽIVOT, a o njegovom PODVIGU i DANAS se PRIČA!

Grad Beograd je ustanovio nagradu „Svetislav Stojanović” koja se dodeljuje za hrabrost, podvig i postignuće u vatrogasnoj službi

Objavljeno:

Hladnog i tmurnog 20. decembra 1984. godine u zgradi na uglu tadašnjeg Trga bratstva i jedinstva (današnji Savski trg) i ulice Mihajla Bogićevića izbio je naglo ogroman požar.

Puna dva sata vatrogasci su pokušavali da ugase pomahnitalu vatru u stambenoj zgradi, a jedan od njih, tridesetogodišnji vatrogasac Svetislav Stojanović iz beogradske brigade – poginuo je.

Stojanović je bio komandir odeljenja i na lice mesta stigao u trećoj partiji, dok su njegove kolege već vodile bitku sa vatrom. Potrčao je sa kamiona ka rukovodiocu gašenja radi dogovora o konkretnoj akciji njegove grupe kada se prolomilo glasno zapomaganje jedne žene:

“Deca su mi ostala u vatri!”

Iako na sebi nije imao zaštitno odelo hrabri i odvažni Stojanović je istog momenta, bez imalo dvoumljenja, uleteo u zapaljenu zgradu.

Svoje požrtvovanje platio je, nažalost, životom. Izgoreo je u zgradi, pokušavajući da spase mališane – koji su već bili izbavljeni.

Izbezumljena od panike i straha, njihova majka to nije znala.

Drama je počela sat vremena ranije, pozivom Dobrile Šević, konobarice u restoranu “Kalemegdan” u prizemlju zgrade, vatrogascima, čim je primetila vatru.

Prva kola stigla su jako brzo, ali se na druga iz neobjašnjivog razloga, čekalo desetak minuta.

Vatrogasci beogradske i zemunske brigade formirali su obruč oko upaljenih kuća. Plamen je divljao žestinom kakva nije viđena. Zahvatio je i susedne zgrade, a visoki crveni jezici kuljali su mahnito kroz polupane prozore, provaljena vrata, napukli i već pocrneli krov. Tone vode i pene pljuštale su po užarenoj fasadi.

Srećom da u zgradi sa dvadesetak stanova u tom trenutku nije bilo mnogo stanara. Gordana Petrović je uspela da samo uvije dete ćebetom i izbegne strašnu sudbinu.

Sveti Ilić se, takođe, posrećilo pa je uspeo da pobegne iz pakla, ali je pokazao i prisebnost tako što je pre toga izbacio kroz prozor nekoliko kanti ulja za loženje.

Vatrogasac / ilustracija
Vatrogasac / ilustracijafoto: RINA

– Krenuo sam u kupatilo i u hodniku se susreo sa dimom – pričao je uzbuđeno jedan od stanara iz potkrovlja koji su uspeli da za dlaku izbegnu smrt u plamenu, Zlativoje Ivanović – Goreli su naslagani kartoni u hodniku zgrade.

Jedan radnik “Elektrodistribucije“, koji se sasvim slučajno našao u blizini sprečio je veću katastrofu.

– Kada sam video dim utrčao sam u dvorište zgrade i pošto imam ključ od trafostanice odmah sam isključio struju – govorio je.

Vreme nije gubio ni izvesni Milorad Ranković koji je prodavao čestitke ispred ulaza u železničku stanicu. On je ostavio zastrašujuće svedočanstvo o snazi požara ali i građanskoj hrabrosti.

Video sam staru ženu na prozoru koja se brzo povukla u sobu. Utrčao sam u zgradu, ali od dima se ništa nije videlo. Stavio sam šal na usta i rukama napipao ogradu, međutim, nisam mogao da izdržim. Opomenuli su me da ne idem gore na sprat, jer su mogle da eksplodiraju butan boce. Neko mi je dao aparat za gašenje požara, jedan, drugi, treći, ali nijedan nije radio. Tek iz četvrtog je potekla pena, ali tada je već sve bilo kasno, plamen je bio svuda.

Jedan od onih koji je nesreću izbegao bio je i student Milan Grbić, koji je kao podstanar tu stanovao tek dva meseca.

Spavao sam kada je gazdarica uletela u sobu i viknula:”Beži sine, izgorećeš!”, to je jedino čega se sećam. Nisam verovao, tek kada sam izleteo u hodnik osetio sam da me guši dim. Pored zajedničkog klozeta goreli su kartoni, a onda i moja soba. Da sam bar indeks poneo – jadao se mlađani student reporterima.

Kada je konačno vatra ugašena, ostao je razoran bilans: kompletno su bili uništeni magacini firme “Prokuplje” iz Knjaževca, samoposluge “Zvezdara”, prostorije Saveza invalida rada, kao i stanovi čak 20 porodica.

Nažalost, najveću žrtvu podneo je hrabri vatrogasac Svetislav Stojanović. Bio je izuzetno marljiv i požrtvovan u službi, i za samo sedam godina postao je rukovodilac grupe vatrogasaca. U smrt je otišao zbog paničnog povika, koji – nije bio tačan.

U spomen njegovog herojskog stradanja, ali i u spomen svim stradalim vatrogascima, Grad Beograd je ustanovio nagradu „Svetislav Stojanović” koja se dodeljuje za hrabrost, podvig i postignuće u vatrogasnoj službi.

Bonus video:

00:38

Srpski vatrogasci u Grčkoj

(Espreso/ Kaldrma)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.