KONCENTRACIJA POLENA AMBROZIJE U BEOGRADU I DO 11 PUTA IZNAD GRANICE: Stručnjaci tvrde da će ovo stanje POTRAJATI
Alergija, Foto: Profimedia

alergije

KONCENTRACIJA POLENA AMBROZIJE U BEOGRADU I DO 11 PUTA IZNAD GRANICE: Stručnjaci tvrde da će ovo stanje POTRAJATI

Koncentracija polena ambrozije u Beogradu i do 11 puta iznad graničnih vrednosti

Objavljeno:

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Beogradu je visoka i iznad graničnih vrednosti, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Tendencija je da ove nedelje koncentracija polena ambrozije u vazduhu raste, a krajem septembra očekuje se postepeno opadanje. Tada ambrozija, koja ima jedan od najjačih alergenih polena, ulazi u završnu fazu cvetanja.

„Merenja Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je nažalost još povišena koncentracija polena ambrozije, najvećeg alergena i u ovom periodu njene vrednosti idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti“, rekla je agencijama Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne.

Ambrozija
Ambrozijafoto: RINA

Ona kaže da će povišene vrednosti biti i naredne dve nedelje, što znači da će biti više od 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.

„To je sve povišeno za alergične osobe“, rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, takve osobe moraju biti na povišenim terapijama.

Osnovni saveti su im da vode računa da u prepodnevnim satima ne budu u prirodi, da se dogovaraju sa alergolozima za propisane terapije i da koriste klimatizovane prostorije.

Bonus video:

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.