EVO ŠTA ĆE BITI SA TELOM SLONICE TVIGI NAKON ŠTO JE UGINULA: Oglasili se iz BEO ZOO VRTA
Slonica Tvigi, Foto: Facebook Printscreen/Beo zoo-vrt

poznati detalji

EVO ŠTA ĆE BITI SA TELOM SLONICE TVIGI NAKON ŠTO JE UGINULA: Oglasili se iz BEO ZOO VRTA

Tvrdoglava i gospođa u godinama, kako je opisuju, imala je posebno držanje vrlo verovatno zbog teškog života

Objavljeno:

Jedan od simbola Beo Zoo vrta, slonica Tvigi, uginula je juče u 58. godini nakon kraće bolesti. Mnogo se selila, živela je u cirkusu i raznim zoološkim vrtovima dok se sa svojih 17 godina nije došla kod nas, nakon što je u Holandiji ubila čuvara. U Beo Zoo vrtu dočekala je i duboku starost, a jedini stariji stanovnik od nje je aligator Muja.

Biolozi Beo Zoo vrta sećaće se slonice Tvigi kao mudre, pametne i lukave životinje, kojoj je trebalo "dolijati".

- Jednom prilikom smo joj doneli ogromnu bundevu, skupila se tu tada ekipa i ljudi. Tvigi je samo provirila i sačekala mudro da se svi raziđu. I kad su svi odustali od čekanja, onda se onako damski išetala napolje. U slast je izlomila onu bundevu. Samo nas nekolicina koja je tu bila je mogla da uživa u tome - ispričao je Kristijan Ovari, biolog u Zoo vrtu.

Tvrdoglava i gospođa u godinama, kako je opisuju, imala je posebno držanje vrlo verovatno zbog teškog života.

- Rano je ostala siroče. Mnogo se selila, bila je u cirkusu, raznim zoološkim vrtovima dok nije došla kod nas. I nekako je to bila ta crta koja je jedna jaka, samostalna prava gospođa. Tvigi je, kao i većina slonova, uvek razmišljala preko stomaka. Ono što meni je uvek zagonetka bila i banane, i krastavci, i lubenice, sve je to bilo na meniju, ali dvopek je za nju bio nešto posebno - ispričao je Ovari.

Kristijan Ovari
Kristijan Ovarifoto: Printscreen/TV Prva

Šta će biti sa Tvigi?

Prema rečima Ovarija, Tvigica, kako su joj tepali, neće prestati da postoji, već će se njeni ostaci naći u "Prirodnjačkom muzeju".

Prema pisanju "Večernjih novosti", Tvigi će prvo biti prebačena na Veterinarski fakultet, kako bi se izvršila medicinska ispitivanja, nakon čega će se naći u "Prirodnjačkom muzeju" u Beogradu.

- Slonovi obično žive do 50 godine, sve preko je gratis. Sva nega koju je imala, kuvani krompir, pirinač, gomila namirnica, sve je to pomoglo da toliko dugo bude sa nama. Ima još toliko neispričanih priča koje ona može da ponudi mladim veterinarima - kaže Ovari za "Prva" TV.

Bonus video:

02:15

NOVI NEODOLJIVI STANOVNIK BEO ZOO VRTA: Spava 16 sati, izlazi noću, i čim mu nešto nije po volji pretvara se u OKLOPNU LOPTICU

(Espreso / Blic / Prva Tv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.