VOZAČI SANITETA PROTESTUJU ISPRED VLADE SRBIJE: Ovo su njihovi zahtevi
Hitna pomoć, Foto: Filip Plavčić

protest u nemanjinoj

VOZAČI SANITETA PROTESTUJU ISPRED VLADE SRBIJE: Ovo su njihovi zahtevi

. Protest vozača su podržali predstavnici lekara i medicinskih sestara

Objavljeno: 15:26h

Vozači saniteta iz čitave Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije uz zahtev da se koeficijent za obračun njihovih plata poveća sa 8,98 na i 13,57 i tako izjednači sa koeficijentom koji važi za vozače hitne pomoći u velikim gradovima.

Oni su tražili i da im se omogući beneficirani radni staž.

Vozač hitne pomoći u Domu zdravlja u Ivanjici i jedan od organizatora protesta Dejan Kezović kazao je okupljenima da su četiri zahteva vozača saniteta za predsednicu Vlade predati na pisarnici.

Vlada Srbije
Vlada Srbijefoto: photomaster

"Tražimo izmenu Uredbe o koeficijentima za obračuni i isplatu plata u javnim službama, tako da vozači svih sanitetskih vozila u Srbiji imaju koeficijent 13,57, dok za sve ostale vozače u uzdravstvenim ustanovama tražimo povećanje koeficijenta u zavisnosti od težine poslova koje obavljaju", kazao je on.

Istakao je i da vozači sanitetskih vozila traže isplatu dnevnica za službena putovanja i isplatu prekovremenog rada, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom, kao i beneficirani radni staž.

Hitna pomoć
Hitna pomoćfoto: Profimedia

Kezović je naveo da vozači saniteta traže da se "bezuslovno i u što kraćem roku" omogući prolazak hitne medicinske pomoći sa uključenom posebnom signalizacjom za prolazak kroz crveno svetlo, pod uslovom da se ne ugrožavaju ostali učesnici u saobraćaju koji imaju zeleno svetlo, "bez dodatnih procedura, molbi i zahteva prema MUP-u".

Istakao je i da današnjim protestom ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji nije ugrožen proces rada, jer su na protestu samo vozači koji prema rasporedu ne rade ili su na godišnjim odmorima. Protest vozača su podržali predstavnici lekara i medicinskih sestara.

Tokom protesta saobraćaj na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjinoj se odvijao neometano.

Bonus video:

01:09

Protest Srba u Leposaviću

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.