Žene u crnom napadnute u centru Beograda! Grupa momaka im dobacivala: Pu*ite ku*ac! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

ŽRTVE NE SMEJU BITI ZABORAVLJENE

Žene u crnom napadnute u centru Beograda! Grupa momaka im dobacivala: Pu*ite ku*ac! (FOTO)

Organizacija "Žene u crnom" danas je na Trgu Republike u Beogradu održala protestnu akciju povodom 25 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini
Objavljeno: 17:29h

Nevladina organizacija "Žene u crnom", održale su na Trgu Republike protestnu akciju, ispraćenu performansom, povodom godišnjice rata u Bosni i Hercegovini. Performans je nosio naziv "25 godina - 25 ogledala".

Aktivistkinje su držale ogledala na kojima su bili ispisani gradovi i mesta gde su počinjeni žločini nad Bošnjacima, Hrvatima i Srbima.

foto: Filip Plavčić

Nosile su transparente na kojima su bile ispisane poruke podsećanja na sve ono što se dogodilo...

foto: Filip Plavčić

Pre početka performansa, grupa momaka koja je bila u prolazu, na kratko je zastala i počela da dobacuje. Niame, oni su uzvicima "Radovan Karadžić" i "Pu*ite ku*rac", pokušali da ometu održavanje protetsa, ali ih je nakon što su odamkli zaustavilo par pripadnika MUP, koji su ih legitimisali.

foto: Filip Plavčić

Staša Zajević iz organizacije "Žene u crnom", rekla je novinarima da rat u Bosni nije bio građanski rat, već agresija režima na nezavisnu Bosnu. Ona je rekla da svi treba da pamte stradanja ljudi, da se izrazi solidarnost i saosećanje sa žrtvama.

foto: Filip Plavčić

- Trebamo da poštujemo žrtve. Tražim odgovornost za zločine počinjne u BiH, pre svega za zločine počinjene od strane srpskih oružanih formacija. Nikada zločini u Sarajevu neće biti zaboravljeni. Prošlost ne možemo i ne smemo zaboraviti, jer je u sadašnjosti prošlost sveprisutna.

Ona je dodala da današnjim činom, pozivaju javnost Srbije da se ogledaju u ogledalima i u očima žrtava, u kojima se vide bol, patnja i poniženje.

foto: Filip Plavčić

- Ogledalima pozivamo da razmislimo sami o sebi, da vidimo da li nasilje koja sada trpimo, u ovom trenutku u ovoj zemlji, direktno povezano sa onim što se dešavalo tokom rata. Jer, u ovoj zemlji su na vlasti oni koji su bili i tada veoma aktivni u ratnoj propagandi. Nemoguće je graditi bilo kakvu sadašnjost, još manje budućnost ukoliko se ne pokrene proces suočavanja s prošlošću i ako se ne ispita odgvornost za sve što se dešavalo u prošlosti - objasnila je ona i dodala:

- Nećemo prestati da tražimo odgovornost od države!

Na pitanje da li "Žene u crnom" podržavaju protest pod nazivom "Protest protiv diktature", Staša je za Espreso.co.rs rekla da ne može da priča o tome u ime cele organizacije.

foto: Filip Plavčić

- Možemo individulano da se izražavamo. Građanska neposlušnost je osnov demokratskog poretka i otpor nepravednim zakonima, takođe građanska dužnost. Veoma je važno znati da je osećanje ozlojađenosti i najdubljeg poniženja koje je ovaj režim prozvodi zaista jak razlog. Ja podržavam proteste - rekla je Staša za Espreso.

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.