PRIMER DOBRE PRAKSE: Predsednik opštine Stari grad obišao zeleni krov OŠ ”Drinka Pavlović”
Foto: opstinastarigrad/Isntagram

primer dobre prakse alternativnog ozelenjavanja

PRIMER DOBRE PRAKSE: Predsednik opštine Stari grad obišao zeleni krov OŠ ”Drinka Pavlović”

Opština Stari grad će nastojati da i u budućem periodu predlaže i realizuje projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana

Objavljeno:

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović obišao je postavljen zeleni krov OŠ „Drinka Pavlović". Zeleni krov je nastao u okviru realizacije projekta „Zeleni krov moje škole”, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

„Ovo je prva u nizu starogradskih škola koja je dobila svoj zeleni krov, a kroz projekat ćemo nastojati da ga postavimo na sve škole sa ravnim krovovima. Ideja je zasnovana na činjenici da se sa povećanjem flore u određenom regionu, gde je emisija štetnih gasova velika, smanjuje njihovo štetno delovanje. Naš cilj je da Stari grad postane zelena opština, tako što ćemo svake godine ozeleniti određene javne površine i urbane sredine“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović.

Zeleni krov na terasi OŠ „Drinka Pavlović, površine 152 m², prekriven je stazama i dostupan je učenicima, što će im omogućiti da se slobodno kreću i kroz ekološke radioice uče i podižu svest o važnosti održivog razvoja i očuvanja životne sredine. Opština Stari grad je u poteklom periodu preduzela niz mera, akcija i programa u cilju ozelenjavanja centralne gradske zone u okviru opštinskog programa „Stari grad misli na životnu sredinu”.

Podsećamo da je uz „Zeleni krov moje škole“ naša opština u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu realizovala još jedan inovativn projekat - postavljanje prvog „tečnog drveta“, urbanog foto-bioreaktora, u Srbiji. Ovo „tečno drvo“ je postavljeno ispred opštinske zgrade u Makedonskoj ulici i predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i proizvodnju čistog kiseonika. Projekat, nazvan „LIQUID 3“, osmišljen je da bude multifunkcionalan, projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujuči kojoj klupa ima rasvetu tokom noći.

Opština Stari grad će nastojati da i u budućem periodu predlaže i realizuje projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana, javnog zdravlja i čistije životne sredine

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.