ČILEANAC OTKRIO ŠTA NJEGOVI SUGRAĐANI MISLE O BEOGRADU I SRBIMA: Dobro ćete se zamisliti posle ovoga (VIDEO)
Ekse Videla, Foto: Kurir TV

njegov izbor

ČILEANAC OTKRIO ŠTA NJEGOVI SUGRAĐANI MISLE O BEOGRADU I SRBIMA: Dobro ćete se zamisliti posle ovoga (VIDEO)

Ako poredim Beograd i svoj grad Santjago de Čile ili bilo koji grad u Latinskoj Americi, Beograd je mnogo bezbedniji

Objavljeno:

Beograd je već četiri godine iz više razloga grad koji je čileanac Ekse Videla odabrao za život.

Iako mnoge stvari nisu za poređenje sa jedanestomilionskim Santjagom iz koga dolazi, nakon obilisaka mnogih delova naše zemlje i regiona kaže da su mu se vrline i mane iskristalisale te se nimalo ne kaje zbog odluke da živi u Srbiji.

- Ako poredim Beograd i svoj grad Santjago de Čile ili bilo koji grad u Latinskoj Americi, Beograd je mnogo bezbedniji. Meni to mnogo znači, to će vam reći i ostali latinoamerikanci koji ovde žive. Isto će vam reći. Plate u Srbiji nisu idealne kao standard u EU - kaže Ekse Videla.

Osim naše prestonice, u 2022. godini na toj listi najviše su napredovali Bukurešt, Bratislava, Varšava i Štutgart. Više je indeksa koji određuju napredak svakog grada, a ekonomisti kažu da je očigledno da je Beograd u ukupnom skoru postigao više nego dobar rezultata.

01:58

BEOGRAD NAJBOLJA DESTINACIJA ZA ŽIVOT

Aleksandar Stevanović ekonomista kaže da nije upoznat sa metodologijom indeksa, kroz koju ocenjuju.

- Očigledno pošto su dali dobar ponder ili veliko učešće u Zdravstvenom sektoru, iako nisam baš upoznat sa tom metodologijom indeksa kroz koje ocenjuju, podiglo u stvari ukupnu ocenu Beograda. Da li može više da se uradi ne da ličimo na Beč ili neke druge Skandinavske gradove, da , ali mi smo generalno jako skoro krenuli da pravimo grad koji bi bio moderan evropski, kasnimo, bitno je da se pomeramo sa pozicije osrednje do vrlo dobrog grada - rekao je Stevanović.

Ekse Videl
foto: Kurir TV

Da bi se po standardu i kvalitetu života približio gradovima na koje želi da se ugleda Beograd ima još mnogo toga da unapredi, kaže Dejan Gavrilović iz Efektive.

- U nekim segmentima on možda jeste povoljan za ljude koji dolaze iz inostranstvu na taj tz. Estetski turizam plastičnu hirurgiju, stomatologiju... cene hrane su među skupljima u regonu, gorivo nam je skuplje, prevoz ne odgovara standardima za 21 vek - rekao je Gavrilović.

Ekse Videl
foto: Kurir TV

Ipak, Ekse Videla tvrdi suprotno.

- Ja uvek kažem Beograđanima kad kažu kasnim na posao, gužva je, ja kažem voleo bih da te stavim u Santjago, tamo je gužva, ovo je milina - kaže Videla.

02:26

POSTOJI 5 STUBOVA PO KOJIM SE GRADOVI OCENJUJU KAO POVOLJNI ZA ŽIVOT Gajić o oceni Beograda britanskog magazina Ekonomist

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.