KAKO ŽIVOTINJE U ZOOLOŠKOM VRTU PREŽIVLJAVAJU VRUĆINE? Ovari za Espreso otkrio kako ih rashlađuju i kome JE NAJTEŽE
Kristijan Ovari, Foto: Marko Nikolić, Aleksandra Čolić

INTERVJU

KAKO ŽIVOTINJE U ZOOLOŠKOM VRTU PREŽIVLJAVAJU VRUĆINE? Ovari za Espreso otkrio kako ih rashlađuju i kome JE NAJTEŽE

Mi smo se zapitali kako je ovih dana u zoološkom vrtu u Beogradu i kako njihovi stanovnici podnose visoke temperature

Objavljeno:

Vrele letnje dane svi smo priželjkivali, ali se malo ko nadao da će u nekim gradovi temperatura za Celzijusovoj skali prelaziti 40 stepeni. Mnogi pokušavaju da pronađu prirodne načine kako bi se rashladili jer neminovno, svi smo osetili neke posledice visokih temperatura, neispavanost, umor, tromost.

Mi smo se zapitali kako je ovih dana u zoološkom vrtu u Beogradu i kako njihovi stanovnici podnose visoke temperature.

1 / 15 Foto: Emilija Jovanović

Ekipa Espreso portala razgovarala je sa biologom Kristijanom Ovarijem, koji nam je objasnio kako se životinje prilagođavaju visokim temperaturama, kako im pomažu da se rashlade, da li se menja način ishrane kada temperature postanu neizdržive, ali i koji se stanovnik najteže navikava na temperaturne šokove.

- Svake godine se pripremamo za vrućine, a kako imamo dugogodišnje iskustvo u čuvanju životinja, znamo najbolje šta kojoj fali. U principu, životinje nisu toliko pogođene vrućinom, kao ni hladnim vremenom, kao mi. One imaju svoje prostore u koje mogu da se zavuku ukoliko im je pretoplo. Životinjama to ne pada teško, a one sa hladnijih prostora su u posebnim prostorijama. Tako su, na primer pingvini u svojim pingvinarijumima na temperaturi od 26 stepeni. Što se tiče majmuna, oni su ti koji su najviše pogođeni i negde najteže podnose vrućine, ali oni dosta vremena provode unutra, ne napolju na suncu, tokom dana su im vrata otvorena pa je izbor na njima, počinje ovaj razgovor Kristijan.

Kristijan Ovari, Slonica Tvigi
foto: Marko Nikolić

Ipak, postoje one koji su malo osetljiviji, a biolog nam je objasnio na koji način oni pomažu svojim životinjama da se rashlade.

- Kada su gmizavci u pitanju, najosetljiviji su jer nisu u stanju da sami regulišu temperaturu tela, pa je zato važno da imaju svoje hladovine, ali se uglavnom nalaze unutra na kontrolisanoj temperaturi. Za ostale životinje organizujemo različite mogućnosti rashlađivanja, fokama održavamo temperaturu u njihovim bazenima, a slonove kupamo, što bude prava atrakcija za sve posetioce. Naravno, tu su i ostali načini rahlađivanja, neke životinje vole da se kupaju u blatu ili da se međusobno prskaju blatom. Sve to postižemo, neki čak dobijaju ledene poslastice, a to radimo tako što činije za hranu zamrznemo pa im služimo komade mesa ili ono što najviše vole. Mogućnosti su velike i različite, ali su potrebe životinja uvek namirene, zaključio je Kristijan.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić
04:47

BEOGRADSKI ZOOLOŠKI VRT DOBIO NOVOG STANOVNIKA! Može da skače preko dva metra, a u dvoboju sa bikom bi odneo UBEDLJIVU pobedu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.