ŽALE SE I VOZAČI I PEŠACI: Na ulicama Beograda svako veče mrkli mrak, a evo šta je razlog!
Ulilna svetla, Foto: Printscreen RTS

nije naivno

ŽALE SE I VOZAČI I PEŠACI: Na ulicama Beograda svako veče mrkli mrak, a evo šta je razlog!

Ukoliko građani imaju primedbe na funkcionisanje javnog osvetljenja, to mogu prijaviti putem Servisnog centra grada Beograda na broj telefona 11 0 11

Objavljeno:

Beograđani se danima pitaju zašto uveče kada šetaju ulicama ili voze bude potpuni mrak do određenog vremena. Osim što se ne osećaju prijatno, šetati ili voziti se u potpunom mraku je zaista nesigurno. Ono što su primetili mnogi, to je da mrak u ovo doba godine padne oko 20.20, a da se rasveta pali tek nešto pre 21 sati, dakle oko pola sada svako veče Beograd je u mraku.

Građani koji su se javili redakciji Blica kažu da se ne osećaju prijatno što moraju da hodaju po mraku, a ni vozačima nije prijatno da voze po mraku.

Povodom tog problema, "Blic" se obratio nadležnim institucijama, kako bismo saznali kada se rasveta pali i gasi, i da li je moguće da se to vreme promeni.

Tačne satnice paljenja i gašenja javne rasvete

Zalazak sunca
Zalazak suncafoto: Beta/Dragan Gojić

Iz Sekretarijata za energetiku objasnili su da je u skladu sa usvojenim godišnjim rasporedom uključenja i isključenja, u periodu od 1. do 10. jula predviđeno da javno osvetljenje bude uključeno u 21 sat.

Dostavili su i raspored za ceo jul mesec, pa će se tako od 11. do 21. jula javna rasveta paliti u 20:45, a isključivati u 4:30. Od 22. do 31. jula će ulice uveče biti osvetljene od 20:30 časova, a rasveta će se isključiti u 4:45 časova.

Pojasnili su da je tačno vreme rada javnog osvetljenja prilagođeno vremenu izlaska i zalaska sunca, odnosno astronomskom kalendaru, kao i predviđenom nivou vidljivosti u uobičajenim atmosferskim uslovima sredine.

Međutim, na sajtovima koji se bave vremenskom prognozom, konkretno za današnji dan, četvrtak, 13. jul, Sunce će zaći u 20,23, sutra minut ranije, i tako sve ranije i ranije svaki dan po minut, dva... Iako se i satnica paljenja rasvete pomera na niže, opet ostaje da će svakako bar pola sata uvek biti mrak, jer se satnica kada se pali rasveta za toliko otprilike ne poklapa sa satnicom paljenja javne rasvete!

Rasveta
Rasvetafoto: Stefan Kojić

Inicirali da se uvede pametno upravljanje javnim osvetljenjem

"Blic" je pitao i da li može da se promeni vreme paljenja rasvete, jer nije bezbedno ni za pešake ni vozače, na šta su iz Sekretarijata poručili da su inicirali implementaciju najsavremenijih tehnologija, za pametno upravljanjem javnim osvetljenjem.

- To bi omogućilo unapređenje, da se i u slučajevim vremenskih prilika povećane oblačnosti ili intenzivnih padavina, zadrži optimalan nivo javnog osvetljenja - piše u njihovom odgovoru.

Za primedbe pozvati 11-0-11

Ukoliko građani imaju primedbe na funkcionisanje javnog osvetljenja, to mogu prijaviti putem Servisnog centra grada Beograda na broj telefona 11 0 11, naglasili su iz Sekreterijata.

Stručne službe JKP „Javno osvetljenje“ će, prema njihovim rečima, po evidentiranju reklamacije otkloniti nedostatke na mreži u što kraćem mogućem roku.

Pojasnili su i da „Javno osvetljenje“ Beograd ima isključivo pravo obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, na području 17 gradskih opština, "što podrazumeva vršenje poslova na održavanju, unapređenju i adaptaciji javnog osvetljenja".

Bonus video:

01:52

U SRBIJI VLADA POMAMA ZA OVOM NAPRAVOM! Građani smislili način kako da uštede struju, dobili i zeleno svetlo ELEKTROINŽINJERA

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.